Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Aralık 2016)
— Suriye’de Türkiye ve Rusya’nın Garantörlüğünde Ateşkes Anlaşmasına Varıldı
BM Güvenlik Konseyi’nde (BMGK), Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarını destekleyen karar, oy birliğiyle kabul edildi. Türkiye ve Rusya’nın, Suriye’de şiddeti sona erdirme ve siyasi görüşmeleri hızlandırmaya yönelik çabalarını destekleyen karar, BM Güvenlik Konseyi’nde oy birliğiyle kabul edildi. Karar, ayrıca ülke geneline “acilen, güvenli ve engelsiz” insani yardım ulaştırılmasını ve Ocak ayının sonlarına doğru rejim ve muhalifler arasında Kazakistan’ın başkenti Astana’da, BM’nin kolaylaştırıcılığında müzakerelerin başlamasını talep ediyor.
— Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi Ankara’ya İlk Resmi Ziyaretini Yaptı
Kosova Cumhurbaşkanı Thaçi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetine icabetle 28-30 Aralık’ta Türkiye’ye resmi ziyaret gerçekleştirdi. Taçi Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenledikleri ortak basın toplantısında konuşan Taçi, Türkiye’de bulunmaktan ve dostluklarını teyit etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Şiddet hiçbir zaman halkın iradesinin yerine geçemez. Türkiye’de terörist kimse, o Kosova için de teröristtir.” dedi. Ziyaret, Thaçi’nin Kosova Cumhurbaşkanı sıfatıyla Türkiye’ye gerçekleştirdiği ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor.
— Hoca Ahmed Yesevi İçin Hatıra Para Basıldı
Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ile Ahmet Yesevi Üniversitesi iş birliğiyle Hoca Ahmed Yesevi’nin ölümünün 850. yıl dönümü dolayısıyla gümüş hatıra para basıldı. UNESCO tarafından dilin ve kültürün gelişmesine, zenginleşmesine katkıda bulunan fikir adamı ve gönül eri Hoca Ahmed Yesevi’nin ölümünün 850. yıl dönümü dolayısıyla 2016-2017 sezonu “Hoca Ahmed Yesevi Yılı” olarak ilan edilmişti. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü mağazasındaki gümüş hatıra para, 22 Aralık’tan itibaren iki yıl süreyle satışa sunuldu.
— Kırgızistan’da Askeri Mahkemeler Kaldırıldı
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, askeri mahkemelerin kaldırılmasını öngören kanun değişikliğini onayladı. Cumhurbaşkanlığı Yargı Reformu Konseyi’nin uzman çalışma grubu ile aldığı kararda, adaletin verimliliğini ve kalitesini artırmak ve mahkemelerdeki kadroların, mali ve teknik donanımının iyileştirilmesi için askeri mahkemelerin kaldırılması gerektiğini vurguladı. Yürürlüğe giren yasal düzenlemede, askeri mahkemelerdeki personel yerel mahkemelere geçecek.
— Kazakistan’da Arazi Reformu Onaylandı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, arazilerin yabancılara kiralanmasını öngören ve halkın tepkisine neden olan arazi yasası düzenlemelerine yönelik moratoryum süresinin 5 yıl uzatılmasıyla ilgili kanunu onayladı. Ülkede tarım arazilerinin verimliliğini artırmak amacıyla 2 Kasım 2015’te kabul edilen arazi kanunu, Kazakistan vatandaşlarına kiralanmış olan tarım arazilerinin açık ve uygun şartlarda satılmasının yanı sıra yabancılara 25 yıl süre ile kiraya verilmesi ve arazilerin kullanımına ilişkin kısıtlamaların kaldırılması gibi maddeleri içeriyor.
— İran Cumhurbaşkanı Ruhani Kazakistan’ı Ziyaret Etti
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İran’ın nükleer programına yönelik yaptırımların kalkmasının, Kazakistan ile İran arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi. Orta Asya turu kapsamında Kazakistan’a gelen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Ak Orda Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Nazarbayev tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev yaptığı konuşmada, “Nükleer programla ilgili yaptırımların kaldırılmasının üzerinden 1 yıl geçti. Bu süre içerisinde İran’ın ekonomik kalkınmada büyük başarılara imza attığını görüyoruz. Bunun İran ile Kazakistan arasındaki ilişkilerin gelişmesine etkisi oldu.” ifadelerini kullandı. İki ülke arasındaki mevcut ulaştırma potansiyelinden yararlanarak, ülkesinin İran’a tarım ürünleri ihracatını artırmaya hazır olduğunu kaydetti. Nazarbayev, iki ülkenin görüşmelerde uluslararası terörizm ve radikalizme karşı mücadelede yakın iş birliği yapmaya karar verdiğini belirtti. Cumhurbaşkanı Ruhani de Hazar’a komşu ülke olan Kazakistan ile dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin devam etmesi yönünde desteğini dile getirerek, “Tüm alanlarda iş birliğimizi yeni seviyeye çıkartma niyetindeyiz.” dedi. Ayrıca Ruhani, İran’ın P5+1 ülkeleriyle anlaşmasındaki katkılarından dolayı Cumhurbaşkanı Nazarbayev’e teşekkür etti.
— Türk Dili Konuşan Ülkeler Ekonomi Bakanları Toplantısı Bakü’de Yapıldı
Türk Dili Konuşan Ülkeler Ekonomi Bakanları 6. Toplantısı Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirildi. Toplantıya Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan katıldı. Toplantıda Türkiye’yi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci temsil etti. Zeybekci, “Türk Konseyi ülkelerine baktığımızda ortalama ticaret hacmimiz ilk 10’da bile değil. Birbirimizin ticaret hacminde ilk 10’da yokuz. 110 milyon nüfusumuz var. Toplam ticaretimize baktığımızda ise 5 milyar dolar bile değil” diyerek soruna dikkat çekti. Zeybekçi Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından kabul edildi.
— Rus Büyükelçi’ye Ankara’da Suikast Düzenlendi
Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Karlov, Rusya Büyükelçiliği ve Çankaya Belediyesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ‘Gezgin Gözüyle Kaliningrad’dan Kamçatka’ya Rusya” adlı konulu fotoğraf sergisinde, açılış konuşmasını yaptığı sırada, silahlı saldırıya uğradı. Saldırgan, Karlov’u yaraladıktan sonra havaya ateş açtı. Bu sırada salonda bulunan davetliler panik içerisinde kaçışmaya başlayarak salondan çıkmaya çalıştı. Ağır yaralanan Karlov saldırının ardından Güven Hastanesi’ne kaldırıldı ancak yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Saldırgan güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonla etkisiz hale getirildi.
— İran Cumhurbaşkanı Ruhani Ermenistan’ı Ziyaret Etti
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, resmi temaslarda bulunmak için geldiği Ermenistan’da, mevkidaşı Serj Sarkisyan’la görüştü. Sarkisyan, Ruhani’yi resmi törenle karşıladı. Tören sonrasında liderler ikili ve heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi. Ruhani’yi, “Ermeni halkının beklediği misafir” olarak nitelendiren Sarkisyan, iki ülke arasındaki ilişkilerin tarihi köklere dayandığını söyledi. Ruhani ise İran ve Ermenistan’ın aynı kültürden geldiğini, iki halkın her zaman dostluk ve barış içerisinde yaşadığına vurgu yaptı. Temaslar kapsamında Ermenistan ve İran arasında spor, olağanüstü haller, turizm ve gümrük alanlarında iş birliği anlaşmaları ile temasların sonucuna ilişkin bildiri imzalandı.
— Azerbaycan ve İsrail Arasında İşbirliği
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, temaslarda bulunmak için geldiği Azerbaycan’da Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’le görüştü. Ziyarette Azerbaycan ve İsrail arasında çeşitli anlaşmalar imzalandı, ekonomi, ticaret, bilim, teknoloji ve sağlık işbirliğinin gelişmesi için karma komisyonlar kuruldu. Görüşme sonrası Aliyev ve Netanyahu ortak basın toplantısı düzenledi. Azerbaycan Savunma Sanayi Bakanlığı İsrail’den “Demir Kubbe” hava savunma sistemi alacaklarını açıkladı.
— Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov Erdoğan İle Görüştü
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Türkiye-Tataristan İş Forumu’na katılmak üzere Türkiye’ye gelen Minnihanov, Erdoğan ile bir araya gelerek ikili ilişkileri değerlendirdi. İki ülke halkını kardeş olarak niteleyen Minnihanov, Türkiye ile yürütülen üst düzey ilişkilerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Minnihanov ayrıca, Rus-Türk ilişkilerinde yaşanan kriz dönemine rağmen ilişkilerin yeniden normalleşme sürecine girmesinin önemine vurgu yaptı.
— Türkiye, Rusya ve İran’ın Ortak ‘Suriye’ Bildirisi Kabul Edildi
Türkiye ve İran’ın katıldığı Rusya’daki Suriye görüşmelerinde üç ülkenin dışişleri bakanının üzerinde anlaştığı bildirinin tam metni Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı. Rusya’nın başkenti Moskova’da bir araya gelen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, görüşmenin ardından gerçekleştirdikleri basın toplantısında ortak bir bildiri üzerinde anlaştıklarını açıkladı. “Suriye krizinin sonlandırılması amacıyla siyasal sürecin yeniden başlatılmasına yönelik üzerinde anlaşmaya varılan önlemleri içeren’ bildiride; İran, Rusya ve Türkiye’nin, içerisinde pek çok etnik grubu barındıran, çok mezhepli, demokratik ve seküler bir devlet olarak Suriye Arap Cumhuriyeti’nin egemenliğini, bağımsızlığını, birliğini ve toprak bütünlüğünü tamamen desteklediği kaydedildi. Ayrıca üç ülkenin, Suriye krizinin askeri bir çözümünün olmadığına inandığı da kaydedildi. Halep’in doğusundaki sivillerin gönüllü bir biçimde tahliye edilmesine ve silahlı muhaliflerin organize bir biçimde çıkarılmasına izin veren ortak çabaların memnuniyetle karşılandığı da bildiride yer aldı. Bildiride, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev’in Suriyeli taraflar arasındaki barış görüşmelerinin Astana’da yapılması yönündeki nazik daveti de not edildi. Üç ülke bu bildiriyle, IŞİD ve El Nusra ile ortak mücadele ve silahlı muhalif grupları onlardan ayırmak konusundaki kararlılıklarını doğruladılar.
— Arnavutluk Cumhurbaşkanı Ankara’da
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’ye resmî bir ziyarette bulunan Arnavutluk Cumhurbaşkanı Bujar Nişani ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bir araya geldi. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nishani TBMM’yi de ziyaret etti. Arnavutluk Cumhurbaşkanı Nişani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk’un Avrupa Birliği’yle bütünleşme sürecini yakından takip ettiklerini belirterek, “Son dönemde, özellikle yargı reformu kapsamında atılan adımların katılım müzakerelerine başlanmasıyla sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Arnavutluk’un AB’ye büyük katkı sunacağına inanıyoruz” dedi.
— Kırgızistan Anayasa Referandumu ve Yerel Meclis Seçimleri Yapıldı
Kırgızistan halkı, anayasa değişikliğine referandumla “evet” dedi. Öte yandan Kırgızistan’ın bağımsızlık tarihinde ilk kez referandumla yerel seçimler aynı anda organize edildi. 22 şehir ve 405 yerleşim biriminde ilçe ve köy meclis üyelerinin belirleneceği yerel seçimde, 35 siyasi partiden 7 bin 211 aday yarıştı. Anayasa değişikliği ise yüzde 79,7 oyla kabul edildi. Anayasa referandumuna, meclisteki Ata Meken Partisi ve İlerleme ve Kalkınma Partileri yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü karşı çıkmıştı. Kırgızistan’daki seçim sürecini başta Türkiye olmak üzere 200 yabancı ve binlerce yerli gözlemci izledi.
— Özbekistan 27 Ülkeye Vizeleri Kaldırdı
Özbekistan, 27 ülkeye vize uygulamasını iptal edip, turizm şirketlerine vergi imtiyazı tanıyarak turizmin geliştirilmesi konusunda önemli bir adım attı. Kararname Yeni Cumhurbaşkanı seçilen Şavkat Mirziyoyev tarafından imzalandı. Buna göre 1 Nisan 2017 itibarıyla Avustralya, Avusturya, İngiltere, Almanya, Danimarka, İspanya, İtalya, Kanada, Lüksemburg, Hollanda, Güney Kore, Singapur, Finlandiya, İsviçre ve Japonya vatandaşlarına 30 güne kadar Özbekistan’da vizesiz bulunma olanağı tanındı. Ayrıca Taşkent, Semerkant, Buhara ve Ürgenç havaalanlarında turistlerin ülkeye girişini kolaylaştıracak “yeşil koridorlar” oluşturulacak. Kararname ayrıca Özbekistan’da yeni otel yatırımında bulunacak iş adamlarına 5 yıllığına gelir ve emlak vergisinden muafiyette getiriyor. Özbekistan’ı her yıl 2 milyona yakın turist ziyaret ediyor. Semerkant, Buhara, Hive ve Şehrisebz şehirleri UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alıyor. Ülke aynı zamanda inanç ve kültür turizminin geliştirilmesi açısından büyük bir potansiyele sahip.
— Kazakistan’da Af Yasası Onaylandı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in ülkenin bağımsızlığının 25. yılı münasebetiyle Meclise sunduğu af yasa tasarısı onaylandı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev ülkenin bağımsızlık sürecinde toplam 8 kere af yasasının kabul edildiğini anımsattı. Af yasasının yaklaşık 28 bin vatandaşı kapsaması bekleniyor.
— Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan İran’da
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği İran’ın başkenti Tahran’da İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile bir araya geldi. Bakan Arslan, Türkiye ile İran arasındaki siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesinin bölgesel ve küresel anlamda çok önemli olduğunu belirtti. İranlı Bakan Mahmud Vaizi ise Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Cihangiri’nin haftaya Başbakan Binali Yıldırım’ın daveti üzerine Türkiye’yi ziyaret edeceğini belirtti. Bakan Arslan Tahran’da İran Yol ve Şehircilik Bakanı Abbas Ahundi’yle de bir araya geldi.
— Makedonya Parlamentosuna İki Türk Seçildi
Uzun süredir siyasi kriz yaşayan Makedonya’da Türk kökenli iki aday da parlamentoya girmeyi başardı. Resmi olmayan seçim sonuçları her iki bloğunda tek başına hükümet kurmak için yeterli sandalyeyi kazanamadıklarını ortaya sererken, Arnavut partileri kurulacak koalisyon için kilit konumuna geldi. 123 sandalyeli Makedonya Parlamentosuna girmeyi başaran iki Türk kökenli adayın isimleri Dr. Yusuf Hasani ve Enes İbrahim.
— Kosova Sağlık Bakanı Imet Rrahmani Ankara’da Temaslarda Bulundu
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kosova Sağlık Bakanı Imet Rrahmani ve beraberindeki heyet ile görüştü. Bakanlıkta gerçekleşen görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Bakan Akdağ, Kosova ile Türkiye arasında özel bir bağ ve güçlü bir kardeşlik hukukunun olduğunu belirterek, “İkili ilişkilerimizin her alanda ivme kazanarak artmasında köklü tarihsel ve kültürel bağlarımız kuşkusuz önemli rol oynuyor» dedi. Kosova Sağlık Bakanı Rrahmani ise görüşmeler çerçevesinde iki gündür heyet ile birlikte Türkiye’deki sağlık kurumlarını ziyaret ettiklerini söyleyerek, “Burada çok büyük başarılar görüyoruz ve bizlerde bu başarıları Kosova’ya aktarmak istiyoruz. Bakanlığımızın da sunduğu katkılarla çok sayıda hastamız Türkiye’yi tercih ediyor. Çok sayıda sağlık kuruluşu da özel olarak Kosova’da klinikler, hastaneler açmış durumda ve bizim de sağlık hizmetlerine duyduğumuz ihtiyacı bir nevi gideriyorlar. Tüm bunların yanı sıra eğitim alanında da uzmanlık alanında da Türkiye bizlere çok yardımcı oldu. Çok kısa zamanda ilerleme sarf etmemiz gereken alanları da belirleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
— Bosna Hersek’te ‘8. Türk Film Festivali’ Gerçekleştirildi
Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da düzenlenen “8. Türk Film Festivali”, yönetmenliğini Ozan Açıktan’ın yaptığı “Annemin Yarası” filminin gösterimiyle başladı. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği’nce düzenlenen festival 12 Aralık’a kadar sürecek. Festival kapsamında “Arama Motoru”, “Patron Mutlu Son İstiyor”, “Kalandar Soğuğu” ve “Unutursam Fısılda” filmleri de ücretsiz olarak, Boşnakça ve İngilizce alt yazılı olarak izlenebilecek.
— Özbekistan’ın Yeni Cumhurbaşkanı Mirziyoyev Oldu
Özbekistan’da yapılan cumhurbaşkanı seçimini, Liberal Demokrat Parti adayı Şavkat Mirziyoyev yüzde 88,61 oy alarak kazandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’i telefonla arayarak kutladı. İki lider, görüşme vesilesiyle Türkiye-Özbekistan ilişkilerini her alanda geliştirme konusundaki kararlılıklarını da teyit etti. Özbekistan, ülkeyi 27 yıl yöneten Birinci Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un beyin kanaması geçirerek hayatını kaybetmesinin ardından 4 Aralık’ta sandık başına gitmişti.
— Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Azerbaycan’ı Ziyaret Etti
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycan’da çeşitli temaslarda bulundu. Azerbaycan’da mevkidaşı Elmar Memmedyarov ile görüşen Çavuşoğlu, Bakü’yü en son 15 Temmuz’da ziyaret ettiğini ve buradan ayrıldıktan saatler sonra Türkiye’de arkasında FETÖ’nün bulunduğu darbe girişiminin yaşandığını hatırlattı. Çavuşoğlu, Azerbaycan’ı da FETÖ’nün tehlikeleri konusunda uyardı. Çavuşoğlu, “Azerbaycan’daki FETÖ yapılanmasına karşı alınan tedbirleri de memnuniyetle karşılıyoruz. FETÖ, Türkiye’de ne planlıyorsa bulundukları diğer ülkelerde de aynı plan ve amaçlar içindeler. Azerbaycan’ın güvenlik ve istikrarı için de bu tedbirler önemli. Bu terör örgütü ile mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.
— Türk Dünyasının 2017 Kültür Başkenti Türkistan Oldu
Kazakistan’ın Türkistan kenti, “2017 Türk Dünyası Kültür Başkenti” seçildi. Karar, Azerbaycan’da gerçekleştirilen TÜRKSOY 34. Dönem Daimi Konseyi toplantısında alındı. Ayrıca, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakanlığının teklifiyle 2017 yılının doğumunun 300. yılı münasebetiyle “Molla Panah Vagif Anma Yılı” olarak ilan edilmesi karara bağlandı.
— Orta Asya’daki Rus Nüfusunda Büyük Azalma
Rusya Federasyonu’nun, Sovyetler Birliği döneminde egemenliği altında tuttuğu Orta Asya ülkelerindeki Rus nüfusu giderek azalıyor. Yapılan son araştırmalara göre, Orta Asya ülkelerindeki Rus nüfusu büyük azalma gösterirken, bu ülkelerin başında Kazakistan yer alıyor. Kazakistan’da Rusların genel nüfusa oranı, 2010 yılı itibariyle yüzde 21’e düşmüş durumda. Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan da Rus nüfusunun azaldığı ülkeler arasında yer alıyor.
— Başbakan Yıldırım Tataristan’ı Ziyaret Etti
Başbakan Binali Yıldırım ve Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Kazan Kremlin Sarayı’nda baş başa görüştü. İki lider daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi. Başbakan Binali Yıldırım, Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile hem Rusya Devlet Duması hem de Türkiye Büyük Millet Mecilisi’nde cumhuriyetin ilk yıllarında milletvekilliği yapmış Türk-Tatar devlet adamı Sadri Maksudi Arsal Anıtı’nın açılışını yaptı. Başbakan Yıldırım, Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, önümüzdeki günlerde Türkiye’ye bir ziyarette bulunacağını kaydetti.
— Başbakan Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Görüştü
Başbakan Binali Yıldırım, Rusya ziyaretinde Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Başbakan Medvedev ile ayrı ayrı görüştü. Görüşmelerin ana başlığında Suriye, ticaret ve enerji konuları vardı. Medvedev, iki ülke ilişkileriyle ilgili olarak “Ortak çabalarımız sayesinde ilişkilerimizdeki bu zor sayfayı çevirmiş olduk” dedi. “Ülkelerimiz arasında son 1 yılda zor günler geçirdik ama artık bugünler geride kaldı” diyen Başbakan Yıldırım ise sözlerine şöyle devam etti: “Bundan sonra geleceğe odaklanmamız icap ediyor. İlişkileri Kasım 2015’in öncesine değil daha da ilerisine götürmek gibi bir hedefimiz var. Gerek doğalgaz gerek nükleer enerji bakımından önemli projelerimiz var. Mavi Akım ve Batı Hattı’nın yanı sıra şimdi gündeme gelen Türk Akımı konusunda çok hızlı kararlar aldık. Aynı kararlar burada da alınıyor. Bunu da görmekten memnuniyet duyuyoruz” dedi. Görüşmede Rusya Başbakanı Medvedev, Suriye konusunda Rusya ile Türkiye arasında farklı düzeylerdeki diyalogun oldukça önemli olduğunu kaydetti. Medvedev, Türkiye ve Rusya’nın terörizm tehdidi konusunda ortak bir anlayışa sahip olduğuna vurgu yaptı. Başbakan Binali Yıldırım, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de Kremlin Sarayı’nda 1 saat 15 dakika süren bir görüşme yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a “en samimi selamlarımı iletin” diyen Putin, Yıldırım’a, “İlişkilerdeki bu olumsuz durumu tersine çevirmek için gerekli enerjik adımları atacağımızı umut ediyorum” dedi.
— Tacikistan 2020 Yılında 12 Yıllık Eğitime Geçecek
Tacikistan hükümeti, 2016 yılında tamamlanması gereken 12 yıllık eğitime geçiş sürecinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın isteği üzerine, ekonomik kriz ve okulların yetersizliğinden dolayı 2020 yılına ertelendiğini açıkladı. Tacikistan Milli Eğitim Bakanlığı’nın iddiasına göre, 12 yıllık eğitime geçiş kademeli olarak 2032 yılına kadar devam edecek. 2020/2021 öğretim yılından itibaren çocuklar 6 yaşından itibaren okullara alınacaklar. Onlar yılın ilk yarısında okul öncesi eğitim alacaklar, ikinci yarısında ise okul müfredatına başlayacaklar.