Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Ocak 2017)
— Özbekistan’dan Aral Gölü İçin 2,6 Milyar Dolar Kaynak
Özbekistan hükümeti, 2017-2021 döneminde Aral Gölü havzasının kalkındırılması amacıyla 2,6 milyar dolarlık kaynak sağlayacak. Konuya ilişkin devlet programı, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından imzalandı. Bölgede gerçekleştirilecek 915 milyon dolarlık yatırım projeleri kapsamında 100 binden fazla kişiye istihdam sağlanacak. Program kapsamında ayrıca, bölgedeki altyapı sisteminin modernizasyonu, çölleşmenin önlenmesi ve su kaynaklarının verimli kullanımı için de kaynak ayrılacak. Sovyetler Birliği döneminde, Amuderya ve Sirderya ırmaklarının tarlalara akıtılması sonucu dünyanın en büyük 4’üncü gölü olan Aral, kurumaya başlamıştı. Aral Gölü şu anda yüzde 90 oranda küçülerek ikiye bölünmüş durumda. Aral Gölü’nün geri çekildiği 54 bin kilometrekare alanda oluşan tuzlu kum, rüzgarla birlikte bölgeyi büyük bir çevre felaketiyle karşı karşıya bırakmış, dünyanın en büyük çevre felaketlerinden biri yaşanmıştı.
— Hazar’a Kıyısı Olan Ülkeler Bakü’de Toplandı
Hazar’ın hukuki statüsünün belirlenmesi için kurulan çalışma grubunun 48. toplantısı Bakü’de başladı. Toplantıya, Rusya, İran, Türkmenistan ve Kazakistanlı yetkili ve uzmanlar katıldı. Bugüne kadar Aşkabat, Tahran, Bakü ve Astrahan’da 4 toplantı yapılmış; Bakü ve Astrahan toplantılarında devletlere ait kara suları konusu ve Hazar’daki iş birliği ilkeleri belirlenmişti. Kıyıdaş ülkelerin, Hazar’dan diğer denizlere ve okyanusa serbest çıkışı, askeri gemilerin diğer ülkelere ait kara sularından geçiş hakkı, kablo ve boru hatlarının döşenmesi, Hazar’ın dibinin bölünmesi gibi konular üzerinde bir an önce mutabakat sağlaması gerekiyor. Bu konuda Azerbaycan, Kazakistan ve Rusya arasında daha önce imzalanan anlaşmalar bulunuyor.
— Kazakistan Anayasa Değişikliğine Gidiyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, yönetim sisteminin verimliliğini artırmak için cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamento ve hükümete devredilmesini öngören anayasa değişikliği taslağının tartışılmaya açılması kararı aldığını bildirdi. Devlet televizyonundan halka hitap eden Cumhurbaşkanı Nazarbayev, ülkedeki güçlü cumhurbaşkanlık kurumunun devletin kuruluş sürecindeki zorlukları aşmakta başarılı olduğuna işaret ederek, “Biz yeni devlet, yeni ekonomi, yeni toplumu kurduk” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, önerilen reformlar kapsamında cumhurbaşkanının dış siyaset, milli güvenlik ve savunma alanlarındaki sorumluluklarının devam edeceğini, sosyal, ekonomik süreçlerdeki yetkilerinin de hükümete devredileceğini kaydetti. Hükümetin kurulmasında parlamentonun rolünü güçlendirmek gerektiğini vurgulayan Nazarbayev, yapılacak anayasa değişikliği kapsamında seçimlerde kazanan partinin hükümetin kurulması üzerinde belirleyici etkisi olacağını aktardı.
— Türkiye-Afrika İlişkilerinde Yeni Dönem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet, Afrika açılımı stratejisinin bir parçası olarak Tanzanya, Mozambik ve Madagaskara gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Doğu Afrika ziyareti kapsamında, Türkiye ile Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar arasında, farklı alanlarda 19 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Madagaskar ve Mozambik’e yaptığı ziyaret, Türkiye’den cumhurbaşkanı düzeyinde bir ilk olması nedeniyle tarihi bir öneme sahip. Ziyaretler ayrıca küresel ekonomi ve politik konjonktür açısından da son derece önemli. Ziyareti sırasında Doğu Afrika’da önemli yapılanma içinde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü’nün bu ülkeler için oluşturduğu tehlikelere dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, terör örgütüyle ilgili önemli bilgi ve belgeleri de mevkidaşlarıyla paylaştı. Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar, yabancı yardım bağımlısı yoksul ülkeler. Bu açıdan, bu ülkeleri doğrudan ve dolaylı olarak etkileyecek en önemli gelişme Amerika Birleşik Devletleri başkanlığına gelen Donald Trump’ın Afrika kıtasına yaklaşımı. Her ne kadar yeni Amerikan yönetiminin Afrika’ya yönelik politikaları hala belirsizliğini koruyor olsa da Trump yönetimi, Afrika’ya verilen yardımların yararlılığını şimdiden sorgulamaya başladı. Yardımların kesilecek olması, bu yardımlardan en fazla payı alan Tanzanya ve Mozambik’i endişelendiriyor. Çünkü Tanzanya devlet bütçesinin yüzde 20’si dış yardımlarla karşılanıyor. Bu açıdan ziyaret, Türkiye’nin tam da bu dönemde Afrika’nın bu “zengin ama fakir” ülkelerinin “kara gün dostu olduğunu” göstermesi açısından önemli bulunuyor. Kıtaya en fazla yardım veren ülkelerin başında gelen Türkiye’nin bu ziyareti, orada bir umut ışığı yaktı. Nüfusun yüzde 75’inden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşayan ancak zengin mineral ve yeraltı kaynaklarına sahip bu ülkeler, Türkiye’nin sağlayabileceği kapasite inşasıyla, bağımlılık zincirlerini kırabilme ümidine sahip. Türkiye’nin insani temellerde savunduğu kazan-kazan stratejisi, hem Afrika için hem de Türkiye için olumlu getirileri olan iş birliklerine kapı açacak nitelikte.
— 28. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları Almatı’da başladı
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, ülkenin eski başkenti Almatı’da 28. Universiade Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nı resmen başlattı. 12 bin kapasiteli Almatı Arena kapalı spor salonunda düzenlenen açılış töreninde, Kazakistan’ı ve Kazak kültürünü tanıtan gösteriler yapıldı. 55 ülkeden gelen sporcu kafilesi alfabetik sıraya göre geçit törenine katıldı. 28 Ocak – 8 Şubat 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan 28. Universiade Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’na, 12 disiplinde yaklaşık 2000 sporcu katılacak. Oyunlara 30 bin yerli ve yabancı turistin gelmesi bekleniyor.
— Astana Görüşmelerinden “3’lü mekanizma” Çıktı
Astana’daki Suriye görüşmelerinin sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgeye göre, Türkiye, Rusya ve İran, Suriye’deki ateşkes ihlallerini üçlü ortak mekanizmayla izleme ve uygulanmasını sağlama konusunda uzlaştı. Suriye rejimi temsilcisi Caferi “Nihayet herkesin üzerinde uzlaştığı, mutabakata dayalı bir belgemiz oldu” dedi. Bildirgede IŞİD ve Nusra’ya karşı ortak mücadele edileceği, bunların silahlı muhaliflerden ayrılmasının sağlanacağı belirtildi. Ortak bildirgede muhaliflerin ve rejimin imzası yer almadı. Muhalif heyetin başındaki isim Muhammed Alluş, konuya ilişkin açıklamasında “Sonuç bildirgesinde bazı itirazlarımıza riayet edildi” dedi. Alluş, itirazlarına rağmen ateşkes anlaşmasına bağlı kalacaklarını belirtti.
— ŞİÖ Dışişleri Bakan Yardımcıları Moskova’da Toplandı
Shanghay İşbirliği Örgütü Dışişleri Bakan Yardımcıları Toplantısı 20 Ocak’ta Moskova’da düzenlendi. Çin, Rusya ve Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcıları toplantılarda ayrı ayrı bir araya geldi.
— Türk Akımı Anlaşması Duma’da Kabul Edildi
Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesine ilişkin anlaşma, Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma’da kabul edildi. Duma tarafından yapılan açıklamada, “Rus gazının, Türk Akımı aracılığıyla kesintisiz ve güvenilir bir şekilde temin edilmesi sayesinde, Rusya proje kapmasındaki ilk hattan yıllık 750 milyon dolar gelir elde edecektir” denildi. Hükümetler arası anlaşması geçen yıl İstanbul’da imzalanan proje kapsamında, her biri yılda 15 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın Türkiye’ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde Avrupa’ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor. Söz konusu hattın Türkiye bölümünün, 2019’da faaliyete geçmesi bekleniyor.
— Tacikistan’da Kabine Değişikliği Yapıldı
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman kabinede ve önemli kurumların yönetiminde bazı değişiklikler yaptı. Konuya ilişkin kararname Cumhurbaşkanı Rahman tarafından imzalanarak yürürlüğe konuldu.
— Azerbaycan’da Cengiz Dağcı’yla ilgili İlk Doktora Çalışması
“Kırım’ın hafızası” olarak adlandırılan ve Kırım Türklerinin dramını gelecek kuşaklara aktaran ünlü Tatar romancı Cengiz Dağcı, Azerbaycan’da doktora çalışmasına konu oldu. Çalışma, Türk halkları edebiyatının önemli simalarıyla ilgili araştırmalar yürüten Ayten Abbasova tarafından gerçekleştirildi. Eserleri, Sovyetler döneminde Azerbaycan’da bilinemeyen Cengiz Dağcı, halkını dünyaya tanıtmak için yapıtlarını Türkçe kaleme almıştı.
— ‘Kara Yanvar’ Kurbanları Anıldı
150’ye yakın kişinin hayatını kaybettiği, “Kara Yanvar” katliamının 27’nci yıldönümünde yüzlerce kişi Bakü Şehitliği’ne akın etti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de devlet erkanıyla birlikte Şehitlikte düzenlenen törenlere katıldı. “Kara Yanvar” yani “Kara Ocak”, Azerbaycan’da bağımsızlığın sembolü. Katliam, Ermeniler’in Azerileri Dağlık Karabağ’dan göçe zorlamaları üzerine yaşanmıştı. Sovyet Ordusu, olaylara tepki için Azadlık Meydanı’nda toplanan Azerileri caydırmak amacıyla 20 Ocak’ta Bakü’nün çeşitli bölgelerine girmişti. Çıkan olaylarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150’ye yakın sivil katledilmiş, 612 kişi yaralanmış, 841 kişi de hapse atılmıştı.
— Bulgaristan Meclisi Feshedildi, Erken Seçim 26 Mart’ta
Görevi birkaç gün önce devralan Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, parlamentonun feshedilmesine ve erken seçimin 26 Mart’ta yapılmasına karar verdi. Cumhurbaşkanı Radev, yayımladığı kararnamede ülkeyi erken seçime hazırlayacak geçici teknokratlar hükümetinin başbakanı olarak Prof. Ognyan Gercikov’u atadığını duyurdu. 71 yaşındaki Gercikov, yeni hükümet kuruluncaya kadar başbakanlık görevini yürütecek.
— Boşnakça, Türkiye’de Seçmeli Ders Olarak Okutulacak
Boşnakça, 2017-2018 eğitim öğretim yılından itibaren Türkiye’de seçmeli ders olarak okutulacak. Bosna Hersek ile Türkiye arasında iki yıl önce imzalanan protokol kapsamında başlayacak uygulamanın ilk çalışmaları Bayrampaşa Mehmet Akif İnan Ortaokulu´nda yapıldı. Burada düzenlenen toplantıya katılan Bosna Hersek Federasyonu Eğitim Bakanı Elvira Dilberovic, ortaokul öğrencilerine yaklaşık 30 dakika Boşnakça ders verdi.
— Özbekistan’ın Nüfusu 32 Milyonu Geçti
Özbekistan’ın nüfusu 1 Ocak 2017 itibarıyla 32 milyon 121 bine ulaştı. Özbekistan Devlet İstatistik Komitesinden yapılan açıklamada, geçen sene yüzde 1,7 artış gerçekleşti. Açıklamada, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 50,6’sının şehirlerde, yüzde 49,4’ünün ise kırsal kesimde yaşadığı belirtildi. Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri arasında en genç ve hızla artan nüfusa sahip Özbekistan’ın yaklaşık yüzde 45’ini 18 yaşından küçükler, yüzde 60’ını da çalışabilir nüfus oluşturuyor. Ülkede 2015 yılında nüfus artışı yüzde 1,8 oranında gerçekleşmişti.
— Bişkek’te Kargo Uçağı Yerleşim Birimine Düştü
ACT Havayolları’na ait Türk kargo uçağı, Manas Havalimanı yakınlarında bir yerleşim bölgesine düştü. Kazada 39 kişi öldü, 6 kişi de yaralandı. İki karakutusu da bulunan uçağın neden düştüğü Moskova’dan Bişkek’e gelecek Devletlerarası Havacılık Komitesi uzmanları tarafından soruşturulacak.
— Kosova ile Sırbistan Arasındaki Tren Krizi
Üzerinde 21 dilde yazılmış “Kosova Sırbistandır” sloganıyla Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan yola çıkan tren, Kosova sınıra 10 kilometre uzaklıktaki Rashka şehrinde durduruldu. Rus yapımı tren, Kosova’daki ünlü Sırp Ortodoks manastırına ait görsellerle dekore edilmişti. Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, trenin provokasyon amaçlı hazırlandığını belirtti ve yolculardan bazılarının Kosova’ya giriş izni dahi bulunmadığını duyurdu. Sırbistan Başbakanı Aleksandr Vucic ise, Kosova’yı şiddete başvurmaya çalışmakla suçladı. Hostesleri Sırbistan bayrağının renklerinde üniformalar giyen tren, Sırp nüfusun yoğun olarak yaşadığı Mitroviça’ya ulaşmayı hedefliyordu. 2008’de Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan eden Kosova, Sırbistan tarafından henüz tanınmıyor. Kosova sınırları içinde kalan Sırpların durumu ise Priştina ve Belgrad arasında sık sık gerilim konusu oluyor.
— Türkiye-Azerbaycan Diplomatik İlişkilerinin 25. Yılı Kutlandı
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Memmedyarov Türkiye ve Azerbaycan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25. yılı dolayısıyla Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na kutlama mesajı gönderdi. Memmedyarov mesajında, Azerbaycan ve Türkiye’nin 25 yılda omuz omuza vererek başarılı yol kat ettiğini belirtti. Memmedyarov, Atatürk’ün “Azerbaycan’ın sevinci bizim sevincimiz, kederi kederimizdir”, Haydar Aliyev’in “Bir millet iki devlet” sözlerine atıfta bulundu.14 Ocak 1992’de Azerbaycan ve Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisine dair protokol imzalanmış, aynı gün Bakü’deki Türkiye Cumhuriyeti Başkonsolosluğu, Büyükelçiliğe dönüştürülmüştü.
— Kırgızistan Devlet Başkanı Atambayev Pekin’i Ziyaret Etti
Kırgızistan Devlet Başkanı Almazbek Atambayev, Çin-Kırgızistan ve Özbekistan arasında inşası planlanan demiryolu hattıyla ilgili görüşmelerde bulunmak üzere Pekin’i ziyaret etti. İkili işbirliğinin güçlendirilmesi ve ortak projelerin hayata geçirilmesi gibi temel konuları ele alan liderler, bölgesel ve uluslararası konularda da görüş alışverişinde bulundu.
— Irak ve Türkiye Arasında Enerji İşbirliği
Irak Petrol Bakanı Cebbar Ali Hüseyin Luaybi, Başbakan Binali Yıldırım’ın Bağdat ziyareti sonrasında, iki ülke arasında petrol ve enerji alanlarındaki işbirliğinin güçleneceği mesajını verdi. Luaybi ayrıca Musul’un terör örgütü DEAŞ’tan kurtarılmasının ardından, Kerkük-Musul-Ceyhan boru hattının faaliyete geçirilmesi ve petrol boru hatlarının tamir edilmesi konularının da ele alınacağını kaydetti.
— Haşimi Rafsancani Vefat Etti
İran eski Cumhurbaşkanlarından Haşimi Rafsancani hayatını kaybetti. İran’ın önde gelen politikacı ve din adamlarından biri olan Rafsancani, törenle toprağa verildi. Tahran Üniversitesi’nde düzenlenen cenaze törenine, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, İran Meclis Başkanı Ali Laricani, İran Savunma Bakanı Hüseyin Dehkan katıldı. Rafsancani, 1989-1997 arasında İran İslam Cumhuriyeti’nin 4. Cumhurbaşkanı olmuştu. İran siyasetinde bir döneme damgasını vuran Rafsancani, İran-Irak Savaşı’nın sona ermesinde de kilit rol oynamıştı. Rafsancani, son olarak İran İslam Cumhuriyeti Düzenin Yararını Teşhis Konseyi Başkanlığını yürütmekteydi.
— Gürcistan Dışişleri Bakanı Janelidze Türkiye’ye Geldi
Gürcistan Dışişleri Bakanı Mikheil Janelidze, Büyükelçiler Konferansı için Türkiye’ye geldi. Janalidze’yi ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Gürcistan’ın NATO üyeliğine tam destek verdiğini söyledi. Konuk bakan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi.
— Kıbrıs Müzakerelerinde Kritik Cenevre Zirvesi Başladı
Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler gözetiminde sürdürülen müzakereler yeniden başladı. Görüşmeler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis’in katılımıyla İsviçre’nin Cenevre kentinde yapılıyor. Ekonomi, Avrupa Birliği, Mülkiyet, Yönetim-Güç Paylaşımı, Toprak ile Güvenlik ve Garantiler olmak üzere 6 temel başlıktan oluşan müzakerelerde, tarafların yarın kendi yol haritalarını sunması bekleniyor. Müzakereler sonrasında, garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin de katılacağı uluslararası bir konferans düzenlenecek. Geçen yılın kasım ayında İsviçre’nin Mont Pelerin kasabasında düzenlenen zirvenin istenen sonucu vermemesinin ardından liderler 1 Aralık’ta adada bir araya gelerek müzakerelere devam kararı almıştı.
— Özbekistan 27 Ülkeye Vize Muafiyetini 2021 Yılına Erteledi
Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyayev tarafından geçen yılsonunda imzalanan ve 1 Nisan’da 27 ülkeye vize uygulamasının iptalini öngören plan değişti. Plan, yine Mirziyoyev’in kararıyla 1 Ocak 2021’den itibaren uygulanmaya başlanacak. Yeni karara göre, 1 Ocak 2021’den itibaren aralarında Avustralya, Avusturya, İngiltere, Almanya’nın da bulunduğu 27 ülke vatandaşları 30 gün boyunca Özbekistan’da vizesiz kalabilecek. Kararla Taşkent, Semerkant, Buhara ve Ürgenç havaalanlarında turistlerin ülkeye girişini kolaylaştıracak “yeşil koridorlar” oluşturulması süresi de ertelendi.
— Kırgızistan’da 2017 Ahlak, Eğitim ve Kültür Yılı İlan Edildi
Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev “2017 yılını ahlak, eğitim ve kültür yılı” ilan eden bir kararnameyi imzaladı. Kararnamede özetle; “Küresel eğilimler ve modern teknolojilerin gelişmesi Kırgız Cumhuriyeti için büyük fırsatlar yaratmakla beraber aynı zamanda yeni sorunlara da yol açmaktadır. Bu koşullarda ülkenin stratejik kalkınma hedeflerine ulaşması öncelikle devletin ve toplumun, insanlarımızın ahlakı, eğitimi ve maneviyatına doğrudan odaklanma yeteneğine bağlıdır. Bu bağlamda 2017 yılın ahlak, eğitim ve kültür yılı ilan edilmesi halkımızın ve devletimizin her yönden gelişmesi için önemli bir atılım olacaktır” denildi.
— Azerbaycan’da 2017 Yılı “İslami Dayanışma Yılı” İlan Edildi
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2017 yılını “İslami Dayanışma Yılı” ilan etti. Bu yıl Bakü’de düzenlenecek 4. İslami Dayanışma Oyunlarının büyük önem taşıdığını belirten Aliyev, “İslam dünyasını birleştirmeye çalışacağız. İslam dünyası için en büyük tehlike de İslam dünyasından geliyor. Bizi bölmek isteyenler, aramıza nifak tohumları saçmak isteyenler hedeflerine ulaşmamalıdır. Tüm bunları dikkate alarak 2017’yi Azerbaycan’da ‘İslami Dayanışma Yılı’ ilan ediyorum” dedi.
— Türkmenistan’da Devlet Başkanlığına Toplam 9 Aday
Türkmenistan’da 12 Şubat 2017 tarihinde yapılacak Devlet Başkanlığı Seçimleri için aday belirleme takvimi sona erdi. Buna göre mevcut Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un da aralarında bulunduğu 9 kişi aday oldu. Pek çok ilke imza atılacak seçimlere ilişin haberlerin izlenebilmesi için Referandum Kurulu bir web sitesi yaptı. www.saylav.gov.tm adlı sitede seçim ile ilgili günlük ve analiz haberler yayınlanacak.
— Kazakistan BMGK’daki Görevine Resmen Başladı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi daimi olmayan üyeliğine seçilen Kazakistan, 1 Ocak itibariyle görevine resmen başladı. Kazakistan Konseye üyesi ilk Orta Asya ülkesi oldu. 15 üyeli Konsey’de ABD, Rusya, Fransa, Çin ve İngiltere daimi üyeler olarak yer alıyor. Geçici 10 üye ise 2 yıllığına seçiliyor ve her yıl beşi değişiyor. 2017 sonunda da Japonya, Ukrayna, Uruguay, Mısır ve Senegal’in görev süreleri sona erecek ve bu üyeler yerine yıl içinde beş yeni ülke seçilecek.
— Romanya’da Müslüman Türk Başbakan Yardımcısı Oldu
Romanya’da başbakanlığı veto edilen Müslüman Tatar Türkü Sevil Shhaideh, yeni kabinede Başbakan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı olarak görevlendirildi. Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis, ülkede 11 Aralık’ta yapılan genel seçimin galibi Sosyal Demokrat Partinin önerdiği Sorin Grindeanu’yu başbakan olarak görevlendirmesinin ardından bugün kabine üyelerini kamuoyuna açıkladı. Romanya’da 26 bakanın görev aldığı yeni kabinenin, Sosyal Demokrat Parti ile Liberal ve Demokratlar Birliğinin çoğunlukta olduğu parlamentodan onay almasının önünde bir engel bulunmuyor. Romanya’da Sosyal Demokrat Parti’nin Tatar Türkü Sevil Shhaideh’nin başbakan olması önerisi, Alman kökenli Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından reddedilmişti. Sevil Shhaideh, Iohannis tarafından onaylansaydı Romanya’nın ilk kadın, Müslüman ve Tatar Türkü başbakanı olacaktı.
— İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Ekonomi Bakanı Zeybekçi ile Görüştü
İran sanayi, maden ve ticaret bakanı Nimetzade İran ve Türkiye arasında ikili ilişkilerin geliştirilmesi yönünde iradenin bulunduğunu söyledi. Çeşitli temaslar için Türkiye’ye gelen Nimetzade, meslektaşı Nihat Zeybekçi ile görüşmesinde ekonomik ticaret hacminin 30 milyara çıkarması iradesine değinerek, “İki ülke Cumhurbaşkanları iradesiyle bu hedeflere ulaşmadaki alt yapı sorunları bir an evvel çözülmeli” açıklamasını yaptı. İki ülke mübadeleleri arasındaki engellere değinen Nimetzade, “Önemli engel iki ülke bankaları arasında uygun iletişim ve ticaret hacmini garantileyen sistemin olmayışıdır ve bundan dolayı iki ülke bankaları arasındaki ilişkiler gelişmeli” dedi. Zeybekçi de Tercihli Ticaret Anlaşmasının Serbest Ticaretle sonuçlanması temennisinde bulunarak, Türk bankalarına İran ile ilişkilerini kolaylaştırma yönünde telkinlerde bulunduklarını söyledi.