Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Nisan 2015)
— Gürcistan’da peş peşe gelen istifalarla hükümet düştü. Daha önce beş bakanın, son olarak da Spor Bakanı Davit Kipiyani’nin istifasıyla kabine üyelerinin 3’te 1’i değişen hükümet, Parlamentodan yeniden güvenoyu almak zorunda. Yeni hükümet güvenoyu alana dek geçici olarak göreve devam edecek olan mevcut kabinenin Başbakanı Garibaşvili, oluşturacağı yeni bakanlar kurulu listesinde görevde olan tüm bakanların bulunacağını kaydederek, yeni bakanlar kurulu listesinin en kısa sürede onaylanması için parlamentodan ve cumhurbaşkanından yardım istedi. Öte yandan Gürcistan parlamentosunun yeni başbakan ve bakanlar kurulunu yasada belirtilen süre içinde ve uygun prosedürle onaylamaması durumunda, cumhurbaşkanı mevcut parlamentoyu feshedip, “erken genel seçim” yapılmasını da isteyebilir.
— Tataristan’ın başkenti Kazan’da gerçekleştirilen Türk Filmleri Haftası’nda, 8 Türk filmi, sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Türkiye’nin Kazan Başkonsolosluğu, Yunus Emre Enstitüsü ve Tataristan Kültür Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen etkinliğin açılışı yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un “Yozgat Blüz” filmi ile gerçekleştirildi. 23-30 Nisan’da düzenlenen hafta kapsamında, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıl dönümü dolayısıyla Özhan Eren’in “Son Mektup” filminin yanısıra Selvi Boylum Al Yazmalım, Eşkıya, Uzun Hikaye, Neşeli Hayat ve Yumurta gibi filmler de sinema severlerin ilgisine sunuldu.
— Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yeni Cumhurbaşkanını seçti. Cumhurbaşkanlığı seçimini, mevcut Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu geride bırakan eski Lefkoşa Belediye Başkanı Mustafa Akıncı kazandı. Akıncı, oyların yüzde 60.38’ini, Eroğlu ise yüzde 39.62’sini aldı. Katılım oranın yüzde 64.15 olarak gerçekleştiği seçimlerin ilk turunda yüzde 50 oyu alamayan Eroğlu ile Akıncı, ikinci turda yarıştı. Sosyal demokrat bir aday olan ve seçimin ilk turuna bağımsız olarak katılan Akıncı, ikinci tura İktidar partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler ve Toplumcu Demokrasi Partisi desteğiyle girdi. Akıncı’nın görev süresi 5 yıl olacak. Sonucun belli olmasının ardından Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ve BM’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, Mustafa Akıncı’yı kutladı. BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin de Akıncı’yı tebrik ederek, Kıbrıs sorununun çözümü için birlikte çalışmaktan mutlu olacağını söylediği belirtildi. Görüşmede, Eide’nin Mayıs başında Ada’ya gelerek müzakere sürecini görüşeceği, bu yılı “fırsat yılı” olarak değerlendirdiği kaydedildi. Seçimi kaybeden eski Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise yaptığı açıklamada, 19 Nisan’daki seçimin katıldığı son siyasi seçim olduğunu söyledi.
— Nursultan Nazarbayev, bir kez daha Kazakistan Devlet Başkanı oldu. Nazarbayev 26 Nisan’da yapılan seçimlerde oyların yüzde 97,7’sini alarak beşinci kez devlet başkanı seçildi. 1989 yılından beri devlet başkanlığı görevini yürüten Nazarbayev 29 Nisan’da Başkent Astana’daki Bağımsızlık Sarayı’nda yemin ederek yeni döneme başladı. Kayıtlı 9,5 milyon seçmenden yüzde 95′ inin oy kullandığı Kazakistan’da 2007 yılında yasamanın yetkilerini arttıran ve demokrasiyi geliştirmesi beklenen anayasa değişiklikleri kabul edilmiş, daha önce 7 yıl olarak belirlenen devlet başkanının görev süresi 5 yıla indirilmişti.
— Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov ve beraberindeki heyet Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde, Ankara’da Tataristan “Kültür ve Ekonomi Günleri” düzenlendi. 29-30 Nisan 2015 tarihlerinde düzenlenen etkinlik, Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Ankara Büyükşehir Belediyesi, Keçiören Belediyesi ve T.C. Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçiliği, DEİK ve TÜRKSOY’un destekleri ile gerçekleştirildi. Tataristan Cumhurbaşkanı Rustam Minnihanov, Türkiye ziyareti çerçevesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve diğer ilgililerle de bir araya geldi.
— Türkiye’den akademisyen, iş dünyası ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinden oluşan gayri resmi bir heyet Kırım Tatarlarının durumunu incelemek üzere Rusya’nın kontrolü altındaki Kırım’a gitti. 7 kişiden oluşan heyet, Kiev – Moskova – Akmescit güzergahı üzerinden 27 Nisan tarihinde Kırım’a ulaştı. Heyet ziyareti sırasında çeşitli temsilcilerden, Kırım Tatarlarının kaçırılması, tutuklanması ve sorguya çekilmesine ilişkin olaylar ile Kırım’da insan hakları ve Kırım Tatar halkının hak ihlalleri hakkında bilgi aldı.
— Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna-Hersek’e resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Bakan Çavuşoğlu, Bosna-Hersek Dışişleri Bakanı Igor Crnadak’ın davetiyle 29-30 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirdiği ziyareti çerçevesinde, Bosna-Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri, Bakanlar Kurulu Başkanı ve Bosna-Hersek Parlamentosu Halklar Meclisi ile Temsilciler Meclisi Başkanlık Divanı üyeleriyle de bir araya geldi. Görüşmelerde Türkiye ile Bosna-Hersek arasındaki ikili ilişkilerin tüm boyutlarıyla ele alındı.
— Kırgızistan’da Hükümet değişti. Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev görevinden istifa etti. Yeni kurulan hükümetin Başbakanı Temir Sariyev oldu. Başbakan Otorbayev koalisyon hükümetinin geçen yılki çalışmalarının değerlendirildiği Meclis Genel Kurul’unda “Demokratik bir ülkede iktidar tekelde olmamalıdır. Ben, yürütme organının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek istifasını açıkladı. Otorbayev’in, Başbakanlık görevinden ayrılmasına neden olarak Kumtor altın madenini işleten Kanadalı Centerra Gold şirketinin yöneticileri ile uzlaşı sağlamaması ve bu durumun iktidar ortaklarınca eleştirilmesi gösterildi. 4 Nisan 2014 tarihinde görevine başlayan koalisyon hükümetinden daha önce de Maliye Bakanı Olga Lavrova, Ulaştırma ve İletişim Bakanı Kalıkbek Sultanov, Başbakanlık Devlet Mülk Yönetimi Fonu Başkanı Duyşen İrsaliyev istifa etmişti. Otorbayev’in istifası ile Kırgızistan’da 2010’da yaşanan iktidar değişikliğinin ardından düşen üçüncü koalisyon hükümeti oldu. Kırgızistan Meclisi, koalisyon hükümetini oluşturan üç partinin Başbakanlık görevi için aday gösterdiği Temir Sariyev’i onayladı. Sosyal Demokrat Parti, Ar Namıs Partisi ve Sosyalist Ata Meken Partisi’nin Başbakanlık için dün hükümette Ekonomi Bakanı olarak görev yapan Temir Sariyev’i aday göstermesinin ardından Sariyev, parti grup toplantıların onayını aldıktan sonra Meclis Genel Kurulu’na hükümet programını, yapısını ve kabinesini sundu.
— Çanakkale Zaferi’ne adanan 7. Saraybosna Türk Film Festivali’nin açılışı “Son Mektup” filminin gösterimiyle 22 Nisan’da başladı. Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği tarafından düzenlenen festival 22-27 Nisan tarihleri arasında Saraybosna’da, 28 Nisan-2 Mayıs tarihleri arasında ise Zenitsa’da yapılacak. Festival kapsamında “Mucize”, “Kelebeğin Rüyası”, “Bir Zamanlar Anadolu’da”, “Aşk Tesadüfleri Sever” ve “Fetih 1453” filmleri gösterilecek.
— 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kutlamaları yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla Tertipleme Kurulu Başkanı ve Kamu Yönetim Bakanı Mahir Yağcılar’a kutlama mesajı gönderdi. Tertipleme Kurulu Başkanı Mahir Yağcılar kutlama konuşmasında, 23 Nisan’ın Kosova Türkleri için taşıdığı öneme vurgu yaparak, “23 Nisan bura Türkleri için bir milli bayramdan öte bura Türklerinin varlığının açık bir kanıtıdır. Bu yüzden de bayramımıza sahip çıkarak, gelecek nesillere taşımamız boynumuzun borcudur” dedi.
— Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. Yıldönümü Anma Törenleri, 17’si devlet başkanı düzeyinde olmak üzere, 90´a yakın ülkeden üst düzey katılımla gerçekleştirildi. 3 gün süren etkinliklere devlet başkanlarının yanı sıra, parlamento başkanları, cumhurbaşkanı yardımcıları, başbakanlar, eski cumhurbaşkanları, bakanlar, bakan yardımcıları, uluslararası örgüt temsilcileri ile büyükelçiler katıldı. Türkiye dâhil 35 ülkeden 1400’ü aşkın basın mensubu da törenleri izlemek üzere akredite oldu. Anma Törenleri, 23 Nisan’da İstanbul’da düzenlenen Barış Zirvesi ile başladı. Zirve kapsamında Başbakan Ahmet Davutoğlu, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Avusturalya Başbakanı Tony Abbott ve Yeni Zelanda Başbakanı John Key´in katılımıyla, “Yüksek Düzeyli Oturum” yapıldı. Başbakan Davutoğlu oturumda yaptığı konuşmada, “Savaşlar nefret kültürü de dostluk kültürü de üretebilir. Bizler ne kitaplarımızda ne konuşmalarımızda nefret dili üretmedik” dedi. Avustraya Başbakanı Abbott ise yaptığı “Atatürk´ün yurtta barış dünyada barış rüyasını biz Avustralyalılar da paylaşıyoruz” diye konuştu. “Burada,100 yıl önce her iki taraftan da ülkesine şerefle hizmet edenleri anacağız” diyen Yeni Zelanda Başbakanı Key’in ardından konuşan Irak Cumhurbaşkanı Masum ise, insanlığın Çanakkale´deki kahramanlığı her zaman hatırlayacağını belirterek, “Barış ve uzlaşı ortamı ne kadar ileri giderse, tarihten ne kadar ders çıkarabilirsek insanlığın onuru o kadar korunacaktır” diye konuştu. “Biz tarihimize düşmanlık değil, dostluk penceresinden bakan bir milletiz” diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, Atatürk´ün ´Bir milletin yaşamı tehlikeyle karşı karşıya kalmadıkça savaş bir cinayettir sözünü hatırlatarak, “Bizim dinimiz barış dinidir. Bizim dinimizde bir insanın ölümü tüm insanlığın ölümü gibidir” diye konuştu.
Barış Zirvesi’nin ardından 24 ve 25 Nisan’da düzenlenen anma törenleri ise Çanakkale’de gerçekleştirilecek. 24 Nisan Cuma günü, Mehmetçik Anıtı, İngiliz Anıtı ve Fransız Anıtı’nda törenler düzenlenirken, 25 Nisan Cumartesi günkü etkinlikler ise Anzak Koyu’nda yapılacak olan Şafak Töreniyle başlayacak. Aynı gün Avustralya Anıtı, 57. Alay Şehitliği ile Yeni Zelanda Anıtı’nda tören düzenlendi. Anma törenlerinde 90´a yakın ülkeden üst düzey temsilci yer aldı. Çanakkale Kara Savaşlarının 100. Yıl Anma Törenlerine 17 ülkeden katılacak devlet başkanlarının yanı sıra, KKTC, Cezayir ve Rusya’dan parlamento başkanı düzeyinde, Afganistan, Gambiya ve Sudan´dan ise cumhurbaşkanı yardımcısı düzeyinde katılım gerçekleşti. Törenlere Macaristan´dan ise eski Cumhurbaşkanı Pal Schmitt iştirak etti. Yüze yakın ülke ve uluslararası örgüt temsilcisinin katılacağı anma etkinlikleri “savaştan doğan barış” teması üzerine şekillendirildi.
— Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moğolistan’a resmi bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyareti sırasında Moğolistan Cumhurbaşkanı Tsakhiagiin Elbergdorj ve Başbakan Chimed Saikhanbileg tarafından kabul edilen Çavuşoğlu ayrıca, mevkidaşı Moğolistan Dışişleri Bakanı Lundeg Purevsuren’le de biraraya geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Elbergdorj ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine ilişkin olarak atılması gereken adımlar konusunda görüş alışverişinde bulundu. Görüşmede, Yemen ve Libya gibi bölgesel konular ile enerji konuları da gündeme geldi. Bakan Çavuşoğlu’nun Başbakan Saikhanbileg ile görüşmesinde ise karşılıklı vize serbestisinin iki ülke arasındaki ticaret ve turizm işbirliğine önemli fayda sağladığı, özellikle inşaat alanında işbirliği yapılabileceği vurgulandı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Moğolistan arasındaki ikili ticaret hacminin beklenenin gerisinde kaldığını, madencilik, tarım ve enerjinin potansiyel işbirliği alanları olarak öne çıktığını, THY’nin Türkiye’den Ulan Bator’a doğrudan uçuşlara başlamasının ilişkilerin daha da geliştirilmesi bağlamında büyük önem taşıdığını vurguladı. Ziyaret, 11-13 Nisan 2015 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
— Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze, Türkiye ile Gürcistan arasında enerji iş birliğini kapsayan bir anlaşmaya imza attı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, Gürcistan ile Türkiye’nin TANAP’ta birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu belirti. Gürcistan Enerji Bakanı Kakha Kaladze de, anlaşmanın önemli içeriklerinden birinin yeni iletim hattı yapılması olduğunu, gerçekleştirilecek çalışmalarla mevcut elektrik akışının artırılacağını kaydetti.
— Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi bir ziyaret için Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kazakistan ziyaretinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin de hazır bulundu.
— İlk Kazak Tarihçisi Ermukhan Bekmakhanov, İstanbul’da anıldı. Bekmakhanov’un doğumunun 100. yılı nedeniyle gerçekleştirilen “Sovyet Tarih Yazıcılığı ve Kazakistan Tarihinin Meseleleri” konulu uluslararası sempozyum Mimar Sinan Üniversitesi Bomonti Yerleşkesinde yapıldı. Sempozyuma, Kazakistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Amerika Birleşik Devletleri, Japonya ve Türkiye’den tarihçiler katkıda bulundu. Dost ve kardeş ülke Kazakistan’ın bu önemli tarihçisinin çalışmaları ve Sovyet tarih yazıcılığının çeşitli yönleri ile ele alındığı sempozyum, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) işbirliğiyle15-16 Nisan 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi.
— Yıllardır süren müzakerelerin ardından İran’ın nükleer programı konusunda ilk kez Tahran ile Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin ve Almanya arasında uzlaşma sağlandı. Taraflar anlaşmanın taslak metninin 30 Haziran’a kadar tamamlanması konusunda mutabık kaldı. Varılan uzlaşma uyarınca Tahran uranyum zenginleştirme kapasitesini belirgin bir şekilde düşürecek. İran basınında çıkan haberlere göre 19 bin dolayında olan santrifüjlerin miktarı üçte iki oranında düşürülerek 6 bine indirilecek. Fordo nükleer tesisindeki 1000 santrifüj araştırma amaçlı kullanılmak üzere çalışmaya devam edecek. İran ayrıca uranyum zenginleştirme programını daha kapsamlı bir kontrol sistemine tabi kılma sözü verdi. Bunun karşılığında ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımlar adım adım kaldırılacak. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier kuralların çiğnenmesi halinde yaptırımların tekrar devreye sokulabileceğini belirtti. Batılı diplomatların aktarımına göre uzlaşma uyarınca İran’ın mevcut uranyum zenginleştirme kapasitesinin üçte ikisi tasfiye edilecek ve bu süreç 10 yıl boyunca denetlenecek.
— Tacikistan’da bulunan 201 numaralı Rus askeri üssündeki asker sayısının şu anda 5 bin 900 olduğu, önümüzdeki beş yıl içinde bu sayının 9 bine çıkarılacağı belirtildi. Yetkililere göre üste şu an 1000 kadar askeri teknik araç var ve askerlerin tamamı Rus vatandaşı. Anlaşması 2042 yılına kadar uzatılan üssün ana hedefinin, Orta Asya bölgesinde Rusya ve müttefiklerinin ulusal güvenliğini korumak ve Tacikistan Silahlı Kuvvetlerine Afganistan’dan gelebilecek saldırılara karşı yardımda bulunmak olduğu ifade edildi.
— Türkiye ve Tacikistan arasındaki Anlaşma ile İstanbul-Duşanbe hattında haftalık 3 frekans olan uçuşların 4’e çıkarılması ve İstanbul-Hocent hattında haftada 1 frekans karşılıklı uçuş hakkı konusunda mutabakat sağlandı. Konuya ilişkin mutabakat zaptı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ile Tacikistan Sivil Havacılığı arasında 27 Mart 2015 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen müzakereler sonucunda imzalandı.
— Dünya Kırım Tatar Kongresi Türkiye’de toplanacak. Türkiye’deki 43 dernek ve vakfı bir araya getiren Kırım Tatar Teşkilatları Platformunun 4-5 Nisan tarihleri arasında Ankara’da düzenlediği toplantıda Dünya Kırım Tatar Kongresinin 31 Temmuz – 2 Ağustos tarihleri arasında Türkiye’de toplanmasına karar verildi. Dünya Kırım Tatar Kongresi, ilk olarak 13 ülkeden 420 delegenin katılımıyla 2009 yılında 18 Mayıs 1944 sürgünün 65. yıldönümü ana törenlerinin akabinde Kırım’da toplanmıştı.
— Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın resmi temaslarda bulunmak üzere günübirlik olarak ziyaret ettiği Tahran’da Türkiye ile İran arasında enerji, sağlık, kültür alanlarında 8 anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, ile İran’ın Başkenti Tahran’daki Sadabat sarayında ortak basın toplantısı düzenledi. Çok anlamlı bir buluşmayı gerçekleştirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Gerek siyasi alanda, ekonomik, ticari, kültürel bütün bu alanlarda neler yapabileceğimizi en geniş anlamda değerlendirme fırsatı bulduk” diye konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu arada bölge adeta bir ateşten çember. Bunları aramızda konuşma imkanımız oldu. Terörle mücadele konusu değerlendirme fırsatımız oldu. Tabi siyasi noktada uluslararası alanda ne gibi adımları müşterek atabiliriz, bunları aramızda konuştuk. Ekonomik alanda ise belli bir hızı ne yazık ki kaybettik. Çok çok iyi giderken, son 2013, 2014’te bir düşüş söz konusu. Bir hedef belirlemiştik, 30 milyar dolar gibi. Maalesef bu hedefte şu anda geriyiz. 4 milyar dolar yaklaşık bizim ihracatımız. 10 milyar dolar İran’ın Türkiye’ye ihracatı söz konusu. Aramızdaki tabi ticaret açığı da İran lehine çok çok fazla. Tabi burada yaptırımlar oldu vesaire. Bütün bunlar maalesef bu tabloyu ortaya çıkardı ve tahrik etti.” Erdoğan, yeni dönemde çok daha farklı adımları dayanışma içerisinde birlikte atmak istediklerini belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Ruhani arasındaki görüşmede, Yemen’de barış ve istikrarın sağlanması için iki ülke arasında ortak çalışma yapılması konusunda mutabık kalındığı bildirildi. İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise konuşmasında, “İran ve Türkiye Yemen’de en kısa zamanda savaşın bitmesi ve dökülen kanların durdurulması konusunda hemfikir” dedi. Ruhani, “Geçtiğimiz yıl 14 milyar dolar olan ticaret hacmimizi bu yılsonuna kadar 30 milyar dolara yükseltme hedefi koymuştuk. Bu hedefte ulaşılan noktaları ele aldık” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney ile de görüştü. Hamaney’in ofisinde basına kapalı gerçekleşen görüşme yaklaşık 1 saat sürdü.
— Rusya ve Yunanistan enerji konusunda işbirliğinin derinleştirilmesi kararı aldı. Putin, Türkiye üzerinden geçecek “Türk Akımı” boru hattının Yunanistan’ı gelecekte bir ‘transit ülke’ konumuna getireceğini söyledi. Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras resmi temaslarda bulunmak için gittiği Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü. Görüşmede, enerji alanındaki işbirliğinin derinleştirilmesi kararı alınırken, “Türk Akımı” boru hattı projesinde Yunanistan’ın üstlenebileceği rol de gündeme geldi. Putin, Yunanistan’ın “Türk Akımı” boru hattına bağlanan hatlar inşa etmesi halinde, bir ‘jeopolitik aktöre’ dönüşeceğini ve AB için en önemli transit ülke konumuna geleceğini belirtti. Putin, Yunanistan’ın bu sayede hem mali kaynak hem de istihdam yaratabileceğini vurguladı. Ancak Putin, Yunanistan’ın bu projeye katılma konusunda henüz bir karar almadığını da belirtti. Yunanistan Başbakanı Çipras’ın, Uluslararası Para Fonu’na 465 milyon avroluk ödemenin yapılacağı tarihin bir gün öncesinde Rusya’yı ziyaret etmesi Avrupa’da endişe ile karşılandı. Ziyareti, “yanlış bir açılım” olarak değerlendiren Brüksel Atina hükümetini açıkça uyardı. Avrupa Birliği’nden yapılan açıklamalarda, “Avrupa’dan yardım isteyenlerin pusulasının Moskova’yı değil Brüksel’i göstermesi gerektiği” belirtildi. Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schults ise “Çipras’ın, Rusya’dan yardım karşılığında Avrupa Birliği’nin Rusya ile ilgili ortak tezini riske sokmasının kabul edilemez olduğu” açıklamasında bulundu.
— Özbekistan’da 29 Mart’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde İslam Kerimov oyların yüzde 90’ını alarak yeniden seçildi. 18 milyon 942 bin seçmenin oy kullandığı seçimde katılım oranı yüzde 91 oldu. Cumhurbaşkanı İslam Kerimov için oy veren seçmen sayısının 17 milyon 122 bin olduğu belirtildi. Uluslararası gözlemciler, Özbekistan’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminin özgür, açık ve uluslararası normlara uygun bir biçimde yapıldığını söyledi. Seçimi, Türkiye’nin de arasında bulunduğu 40’tan fazla ülkeden 300’e yakın uluslararası gözlemci izlemiş, ayrıca 430 yerli ve yabancı gazeteci de takip etmişti.
— Tataristan-Türkiye İş Forumu, Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nde yapıldı. Kazan kentinde yapılan foruma Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov, Türkiye Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Tataristan Başbakan Yardımcısı Ravil Zaripov ve üst düzey yetkililer katıldı. Türk iş dünyasını bölgeye yatırıma davet eden Tataristan Cumhurbaşkanı Minnihanov, “Bizde gereken tüm altyapı mevcut. Sizleri geniş işbirliğine davet ediyoruz. Kardeş Türk halkıyla ilişkilerimizin artmasına büyük önem veriyoruz. Türkiye Tataristan Cumhuriyeti için en önde gelen yurtdışı ortaklarından biri. Tataristan ekonomisine yönelik yabancı yatırımların dörtte birinden fazlası Türk ortaklarımıza ait.” dedi. Minnihanov, Rusya ve Türkiye arasında ortak bakanlar kurulu gibi çalışan Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nin bu yılki toplantısının Kazan’da yapılacağını da duyurdu. Ekonomi Bakanı Zeybekçi de konuşmasında Tataristan’ı evi gibi hissettiğini ifade etti. Zeybekçi, “Tataristan Cumhuriyeti Türkiye için karşılıklı işbirliği bağlamında çok önemli bölge. Rusya bugün Türkiye’nin önemli ticari ortaklarından biri. Son 2 yılda ticaret hacmi yüzde 15 kayıpla 2014’de 32,5 milyar dolara geriledi. Bir yıl önce 32,7 milyar dolardı. Ama eminim ki bu geçici bir durum. 2020’ye doğru bu rakamı 100 milyar dolara artırmamız lazım” dedi.
— Orta Asya ülkeleri siyasi krizler nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçirirken, Tacikistan’da yılbaşından bu yana 45 bin kişinin ülkeyi terk ettiği bildirildi. Bu yılın Ocak –Şubat döneminde 83 bin kişi ülkeden göç etti, 37 bin kişi ise geri döndü. Aradaki fark yaklaşık 45 bin oldu. Resmi verilere göre, 2014 yılında Tacikistan’da 105 binden fazla kişi iş bulma konusunda yardım için Çalışma ve İstihdam Ajansına başvurmuştu. Bu dönemde devlet ajansı katılımı ile 36 bin yani başvuruda bulunanların yüzde 34,5’i istihdam edilmişti.
— Bosna Hersek’te 12 Ekim 2014’te yapılan seçimlerin ardından hükümet kuruldu. SDA’dan Denis Zvizdiç’in Bakanlar Konseyi Başkanı olduğu hükümet, Temsilciler Meclisi’nden güven oyu aldı. Toplam 42 milletvekilinden oluşan Temsilciler Meclisi’nde yer alan 34 milletvekilinden 26’sı yeni hükümete destek verirken, 7’si karşı çıktı. Bir milletvekili ise kararsız kaldı.
— Çin ve Kazakistan 33 alanda toplam 23,6 milyar dolar değerinde işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşmalar Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov’un Çin ziyareti sırasında imzalandı. Çelik, demir harici metal, cam levha, petrol arıtması, hidroelektrik ve otomotiv gibi alanları kapsayan anlaşmalar, Kazak Başbakan Masimov ve Çin Başbakanı Li Kıçiang şahitliğinde imzalandı. Anlaşmalarla ilgili konuşan Çin Başbakanı Li, “Bu anlaşmaların imzası iki ülke arasındaki karşılıklı ilişkinin başarısını ispat eder niteliktedir” dedi. Çin Başbakanı Li’nin Aralık 2014’te Orta Asya ülkelerine düzenlediği ziyaret sırasında, Kazakistan ile Çin arasındaki işbirliği ve ticaret hacmini 18 milyar doların üzerine çıkarma konusunda görüş birliğini varılmıştı.
— Dünya Türk İş Konseyi Avrasya Girişimci Toplantısı Moskova’da gerçekleştirildi. Komite Başkanı Ali Galip Savaşır, Dünya Türk İş Konseyi’nin Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu öncülüğünde bir deniz feneri rolünü üstlendiğini kaydetti. Savaşır, üç yıl önce büyük bir heyecanla geldikleri görevde diaspora hareketini oluşturmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, “yola doğru çıkıldı, rota doğru çizildi. Şimdi bize düşen bu yolda somut projelerle ilerlemek olmalı. Hem kendimiz için hem Türkiye için” dedi. Dünya Türk İş Konseyi icra Komitesi Başkanı Nail Olpak ise diaspora kelimesini neden daha etkin kullanmaya karar verdiklerini anlattı.