Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Ocak 2016)
— İran Cumhurbaşkanı Ruhani Avrupa Turunda
İran İslam Devleti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ülkesine yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından ilk Avrupa seyahatine çıktı. İlk durağı İtalya olan Ruhani ikinci ziyaretini de Fransa’ya gerçekleştirdi. Her iki ziyarette de Ruhani’nin ana gündem maddesi yabancı yatırımcıları ülkesine çekmek oldu. İtalya ziyaretine 120 kişilik işadamı grubuyla giden Ruhani bu ziyaret sırasında 17 milyon Euroluk çeşitli anlaşmalara imza attı. İran Cumhurbaşkanı daha sonra Katoliklerin ruhani lideri Papa Francesco ile biraraya geldi. Ruhani 16 yıl aradan sonra Vatikan’ı ziyaret eden ilk İran lideri oldu. Papa Francesco’dan kendisi için dua etmesini isteyen Ruhani, papayı ülkesine davet etti. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İtalya ziyaretinin ardından Fransa’ya gitti. Ruhani’nin Fransa ziyareti iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin geleceği bakımından büyük önem taşıyor.
— Bulgaristan’da Mustafa Hacı Yeniden Başmüftü Seçildi
Bulgaristan’da düzenlenen Olağan Milli Müslümanlar Konferansı’nda Mustafa Aliş Hacı yeniden başmüftü seçildi. Yüksek İslam Şura Başkanı ise Vedat Ahmet oldu. Beş yılda bir düzenlen konferansa ülke çapında yaklaşık bin delege katılırken, her yerleşim yerindeki cami encümenliğinden bir kişi temsilci olarak konferansta hazır bulundu. Sıkı güvenlik önlemleri arasında geçen foruma Bulgar medyası yoğun ilgi gösterdi. Yüksek İslam Şura Başkanı ve Başmüftü yeni görevlerine Şubat ayının ortasında başlayacak.
— Çin-İran Arasında 60 Milyar Dolarlık Ticaret Anlaşması
Varılan nükleer anlaşma sonrasında İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasının ardından Tahran’a ilk resmi ziyareti Çin Devlet Başkanı Şi Cinping gerçekleştirdi. Tüm dünyanın dikkatle izlediği bu ziyaret sırasında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 17 işbirliği protokolü imzalandı. Bu anlaşmaların hacmi 60 milyar doları buluyor. Tahran’daki görüşmelerde stratejik bağları kuvvetlendirme kararı alan iki ülke lideri ticaret hacmini 10 yıl boyunca yılda ortalama 600 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştırmayı hedefliyor.
— Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu Ankara’da Yapıldı
Türkiye-Kırgızistan Ticaret ve Yatırım Forumu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Foruma katılan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Kırgızistan’ın istikrarı, refahı, mutluluğu, Türkiye’nin istikrarı, refahı ve mutluluğudur” dedi. Kırgızistan Ekonomi Bakanı Arzıbek Kojoşev ise foruma ilk kez 100 işadamıyla katıldıklarını belirterek 2016 yılının Mayıs ayında Issık’ta benzeri bir form düzenleyerek ekonomik ilişkileri daha da güçlendirme niyetinde olduklarını ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise, Kırgızistan’ın Bağımsız Devletler Topluluğu coğrafyasında Dünya Ticaret Örgütü’ne giren ülke olma sıfatıyla önem taşıdığını dile getirdi.
— TDBB’den Yüksek Lisans ve Doktora Öğrencilerine Eğitim Desteği
Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) yerel yönetimler ve kent araştırmaları ile ilgili tez çalışması yürüten yüksek lisans ve doktora öğrencilerine destek vereceğini açıkladı. Türkiye’deki üniversitelerde yüksek lisans veya doktora programına kayıtlı olup tez aşamasına geçen ve tez konusu “Türk Cumhuriyetleri ve Akraba Topluluklarında Yerel Yönetimler ve Kent Araştırmaları” ile ilgili olan öğrenciler Birlik tarafından desteklenecek.
— Çin Cumhurbaşkanı Suudi Arabistan ve Mısır’ı Ziyaret Etti
Çin Cumhurbaşkanı Şi Cinping Ortadoğu gezisinin ilk durağı Riyad’da stratejik işbirliği içeren 14 anlaşma imzaladı. Suudi Arabistan Kralı Selman, iki ülke arasındaki ilişkilerin son 25 yıl içerisinde istikrarlı bir şekilde büyüdüğüne dikkat çekti. İki ülke arasında uydu navigasyonu, bilim ve teknoloji alanındaki işbirliği, terörle mücadeleye ilişkin istişareler için bir mekanizma kurulması, endüstriyel alanda işbirliği, yenilenebilir enerji alanında işbirliği, yüksek ısıya sahip ve gaz ile soğutulmuş bir nükleer reaktörün kurulması için işbirliğine yönelik mutabakat zabıtları imzalandı. Çin Cumhurbaşkanı Şi Jinping, Ortadoğu ziyaretlerinin üçüncü gününde Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi ile de görüştü. Görüşme sonrası Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Çin, Mısır’ın istikrarını korunmasını ve ekonomik gücünün artmasını desteklemektedir” ifadesi kullanıldı. Çin bu ziyaretinde Mısır ile 15 milyar dolarlık anlaşmalara imza attı. Öte yandan Mısır’ın Çin’den 1 milyar dolar borç alacağı bildirildi.
— 10 Bin Türk Vatandaşı Rusya’yı Terk Etti
Rusya’nın Türk vatandaşlarına vize uygulamaya başlamasıyla yaklaşık 10 bin Türk vatandaşı bu ülkeyi terk etti. Rus Federal Göçmenlik Hizmeti verilerine dayanarak yayınlanan haberde, 2015’in Kasım ayında Rusya’da 86 bin 800 Türk vatandaşı bulunduğu hatırlatıldı. Haberde, “uçak krizi”nin ardından uygulanan vize rejimi nedeniyle bu rakamın yüzde 11 azaldığı, belirtildi. Genelkurmay Başkanlığı, 24 Kasım 2015’te Türk hava sahasını ihlal eden savaş uçağına, beş dakika içinde 10 kez ikaz etmiş ardından, müdahalede bulunulduğunu açıklamıştı. Uçak, müdahalenin ardından Suriye topraklarına düşmüştü. Olayın ardından Rusya ve Türkiye ilişkileri gerilmiş, Rusya’da bulunan Türk iş adamı ve öğrenciler çeşitli sıkıntılarla yüzleşmişti.
— Kazakistan Erken Seçime Gidiyor
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Milli Meclis’in feshedilmesi ve erken seçimlerin 20 Mart’ta yapılmasına ilişkin kararı onayladı. Başbakan Karim Masimov ve diğer yetkililerle karara ilişkin açıklama yapan Nazarbayev, 5’inci dönem milletvekillerinin teklif ettiği, Meclis’in feshedilmesi ve erken seçimlerin yapılması kararını desteklediğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, kararın hem zaman hem de mali kaynak tasarrufu sağlayacağını savundu ve sorumluluk duygusuyla hareket eden milletvekillerine teşekkür etti.
— Bulgaristan’da Diyanet Tartışması
Bulgaristan’da gündem; Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan müslümanlara yapılan yardımlar. Tartışmanın kaynağını “Bulgaristan Başmüftülüğü’nün, Diyanet İşleri aracılığıyla Türkiye’nin çıkarlarını savunduğu iddiasıyla Bulgaristan’dan 600 öğrencinin Türkiye’de dini eğitim aldığı ve ülkeye dönerek, Ankara’nın menfaatlerini dini cemaate taşıdığı iddiaları oluşturuyor. Başbakan Boyko Borisov meclisteki konuşmasında üyelere, “durumu inceleyelim” çağrısında bulundu. Bütün bunlar, 24 Ocak Başmüftü seçiminin de yapılacağı Müslümanlar Konferansı öncesi cereyan ediyor. Mevcut müftü Mustafa Aliş Hacı’nın, Hak ve Özgürlükler Hareketi’nden ihraç edilen Lütvi Mestan’a yakın olduğu gerekçesiyle, değiştirilmesi isteniyor. Türkiye ile Bulgaristan arasındaki anlaşma gereği, ülkedeki 200 imama Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı maaş öderken, müftülüklere, imam hatip liselerine ve Sofya Yüksek İslam Enstütüsü’ne de öğretmen yardımı ve finansman sağlıyor
— Makedonya’da Seçim İçin Geçici Hükümet
Makedonya’da, iktidar ile muhalefet arasındaki anlaşma sonucu Başbakan Nikola Gruevski’nin istifa etmesinin ardından 24 Nisan’daki erken genel seçime kadar ülkeyi yönetecek geçici hükümet kuruldu. İç Makedon Devrimci Örgütü-Makedonya’nın Ulusal Birliği Demokratik Partisi’nden Emil Dimitriev’in başbakanlığında kurulan geçici hükümet, meclisten güvenoyu aldı. Bu arada, oturumda ayrıca mevcut meclisin feshedilmesi kararı da alındı. Oy çokluğuyla alınan karar gereği, meclis 24 Nisan’da yapılacak seçimden 60 gün önce resmen feshedilecek. Makedonya’da uzun zamandır süren siyasi krizin çözümü için Avrupa Komisyonu ara bulucuğu yapmış siyasi parti lideri, 24 Nisan’da erken seçime gidilmesi konusunda anlaşmıştı.
— Türkçe AB’nin Resmi Dilleri Arasına Giriyor
Rum lider Nikos Anastasiadis son liderler zirvesinde konuyu gündeme getirdi. Rum lider Anastasiadis bürokratlara, yasal süreci başlatmak için talimat verdiğini söyledi. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sözcüsü Barış Burcu ise, Anastasiadis’in bu girişimini çok geç kalmış bir adım olarak gördüğünü dile getirdi. Burcu, “Kıbrıs Cumhuriyeti Avrupa Birliği üyesi yapılırken Türkçe’nin resmi bir dil olduğunun anlaşmalara geçmesi gerekiyordu” dedi.
— İran’a Yaptırımlar Kalktı, Petrol 27 Doları Gördü
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı, nükleer anlaşma kapsamında İran’ın gerekli adımları tamamladığını duyurdu. Buna göre, Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler İran’a yönelik yaptırımları kaldıracak. Tahran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasıyla İran’ın ülke dışında bulunan ve dondurulmuş olan milyarlarca dolarlık varlığına erişimine izin verilecek. Ayrıca İran’ın yeniden uluslararası piyasalara petrol ihracatının da önü açılacak. Yaptırımların kalkması ve İran’ın piyasaya daha çok petrol vereceği öngörüleriyle petrol fiyatları 2003 yılından bu yana en düşük düzeylere geriledi. Brent tipi hampetrolün varil fiyatı 27.67 dolara düştükten sonra biraz toparlanarak 28,5 dolara döndü. ABD ham petrolünün varil fiyatı da 28,3 dolara kadar indi.
— Abhazya Türkiye’ye Yaptırımları Açıkladı
Abhazya, ithal edilmesi geçici süreyle yasaklanan Türk ürünlerini belirledi. Başbakan Artur Mikvabiya’nın imzaladığı belgeye göre, 1 Mart’tan itibaren Türkiye’den ithalata kısıtlama getirilecek. Başbakan Mikvabiya, Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesinin ardından Rusya ile imzalanan ve koordineli dış politika izlenmesini öngören ortaklık anlaşması kapsamında, Türkiye ile işbirliğini düzenleyecek yeni bir kararname imzalamıştı. Bu kararname çerçevesinde, Türkiye’den balık, patates, soğan, narenciye, salatalık, elma ve çeşitli ürünlerin ithalatı geçici süreliğine durdurulacak. İthalat kısıtlaması, 1 Mart 2016’dan itibaren yürürlüğe girecek. Bunun yanı sıra, Türk vatandaşlarının ve Türkiye Cumhuriyeti yargı sınırları içinde faaliyet gösteren, Türk vatandaşları tarafından kontrol edilen kuruluşların Abhazya’da başlatılan 2015-2017 yatırım programına katılmasına da yasak getirildi. Türkiye Cumhuriyeti yargı sınırları içinde faaliyet gösteren kuruluşların tescili ve faaliyetleri de geçici olarak durduruldu.
— Azerbaycan ve Kırgızistan’ın Silahlı Kuvvetleri Geliştiriliyor
Türkiye, Azerbaycan ve Kırgızistan silahlı kuvvetlerini geliştirme çabasında. Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz kısa adı TAKM olan projenin detaylarını anlattı. Yılmaz, proje çerçevesinde Avrupa ve Akdeniz ülkelerinin askeri polis ve jandarma deneyimlerinin Azerbaycan ve Kırgızistan ile paylaşılacağını söyledi. 2013 yıl Şubat ayında Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan ve Moğolistan’ın katılımıyla dört ülkenin ortak askeri güçleri grubu oluşturuldu. TAKM, Avrasya bölgesinde bulunan bu ülkelerin askeri güvenlik birimleri arasında işbirliğini güçlendirmek amacını taşıyor.
— 20 Ocak 1990 Katliamı’nın Kurbanları Anıldı
Azerbaycan’da, bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe “Kanlı Ocak” olarak geçen 20 Ocak Katliamı’nın kurbanları anıldı. Azerbaycanlılar, 1990 yılında yaşanan katliamda hayatını kaybedenleri anmak için Bakü Şehitler Hiyabanı’na akın etti. Bakü ve diğer bölgelerden gelen vatandaşlar şehitlik önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Azerbaycan için canını veren bütün şehitler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de eşi Mihriban Aliyeva ve devlet erkanıyla Şehitler Hiyabanı’nı ziyaret etti. 1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü’nün Azadlık Meydanı’na akın etmiş Sovyet Ordusu aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150’ye yakın sivili katletmiş, yüzlerce kişiyi ise yaralamıştı. Şehitler, yüzbinlerin katılımıyla, gözyaşları içinde, kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla, Şehitler Hiyabanı’na gömüldü. Azerbaycanlılar tam 26 yıldır her 20 Ocak’ta, ellerinde o gününün kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.
— Kırgızistan, Rusya ile Enerji İşbirliği Anlaşmasını Feshetti
Kırgızistan meclisi, Rusya ile enerji alanındaki iş birliği anlaşmasını tek taraflı olarak feshetti. Başbakan Temir Sariyev kabinesi tarafından hazırlanan ve Rusya’nın mali taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle enerji alanındaki iş birliği anlaşmasının iptalini isteyen tasarı genel kurulda onaylandı. 20 Eylül 2012’de imzalanan iş birliği anlaşmasının iptalini isteyen kararın Cumhurbaşkanının onayına gönderilmesi bekleniyor. Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, daha önce düzenlediği basın toplantısında Rusgidro şirketi tarafından 3 yıl önce temeli atılan HES inşaatına yeni bir yatırımcı bulabileceklerini söylemiş ve Rus şirketin inşaatını kaynak sıkıntısı nedeniyle dondurabileceklerine vurgu yapmıştı.
— Türkçe Macaristan’da Seçmeli Ders Oldu
Türkçe, Macaristan’daki Obuda Lisesi’nde seçmeli ders olarak öğretilmeye başladı. Macaristan Ulusal Ekonomi Bakanı Mihaly Varga, Macaristan’daki bir lisede Türkçe’nin seçmeli ders olarak okutulmasının “tarihi bir an” olduğunu söyledi. Bakan Varga, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA Başkanlığı tarafından, Macaristan’ın başkenti Budapeşte’deki Obuda Lisesi’ne hediye edilen dil laboratuvarının teslim törenine katıldı. Burada konuşan Varga, Macaristan ve Türkiye arasında siyasi ilişkilerin “mükemmel” olduğunu belirtti. Varga, Budapeşte’deki Gül Baba türbesi başta olmak üzere, Zigetvar, Eğri ve Pecs şehirlerindeki Türk dönemi tarihi eserlerin korunması konusunda da çalışmaların devam ettiğini kaydetti.
— Bosna Hersek AB Üyeliğine Başvuruyor
Bosna Hersek Dayton Barış Antlaşması’nın imzalanmasının 20. yılında, Avrupa Birliği üyeliği için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak, Avrupa Birliği üyeliği başvurusunun bu ay içerisinde yapılması için çalışmalarına hızla devam ettiklerini bildirdi. Crnadak, Brüksel’den, başvurunun “tam ve güvenilir” olması yönünde talep geldiğini kaydetti. Avrupa Birliği üyeliği sürecinin, 2014 yılında Almanya ve İngiltere’nin inisiyatifiyle yeniden ivme kazandığını ifade eden Crnadak, üyelik sürecinde Moskova yönetiminin de desteğini aldıklarını aktardı. Crnadak üyelik başvurusunun ardından 12 ila 18 ay içinde “aday ülke” statüsü alacaklarına inandığını kaydetti.
— Kırgızistan’da Özbek Öğrencilere Kırgızca Dersi
Kırgızistan’da yaşayan Özbek lise öğrencileri, Kırgız dilinin gelişimini öngören inovasyon programı çerçevesinde Oş Devlet Üniversitesi tarafından eğitilmeye başlandı. Kırgızistan Eğitim ve Bilim Bakanlığı basın servisi bu eğitim programının ikinci aşamasının 23-30 Mart tarihleri arasında yapılacağını açıkladı. Yetkililere göre, Kırgız dilinin bu şekilde yoğun öğretilmesi ana dili Özbekçe olan okul mezunu öğrencilerin üniversitelerde okuması ve iş bulmasında kolaylık sağlayacak. Süresi 14 gün olan Kırgız dili eğitimi kurslarında konuşmaya yoğunluk verilecek. Dersler Oş Devlet Üniversitesi Eğitim Merkezinde yapılacak.
— Özbekistan Kırım’ın Rusya’ya Ait Olduğunu Kabul Etti
Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un veliahtlarından biri olarak görünen Başbakan Şefket Mirziyayev’in Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu gösteren bir belgeye imza attığı bildirdildi. Söz konusu belge 5 Ocak’ta Özbekistan Ticaret Odasına gönderilen ve Özbekistan şirketlerinin 2016 yılında yurt dışında yapılacak uluslararası fuarlarda yer alacağı listeden oluşuyor. Bu listede Özbek şirketlerinin yer alacağı 32 ülke ve şehrin adı geçiyor ve listenin Başbakan Mirziyayev tarafından onaylandığı bildiriliyor. Listede 2016 yılında şarap ürünleri sergisi yapılacak şehir olarak “Yalta. Rusya” olarak kayda geçiyor.
— Kosova’da Hükümet Karşıtı Gösteriler
Kosova’da 9 Ocak’ta düzenlenen hükümet karşıtı protesto gösterilerinde çıkan arbedede iki polis yaralandı. Protesto göstericilerine Kosova Güvenlik Gücü müdahale etti. Hükümet binasına atılan bomba ile başlayan yangın itfaiyenin alanda teyakkuz halinde olması sebebiyle kısa sürede söndürüldü. Kosova’da cumartesi günü şiddete dönüşen protesto gösterisini örgütleyen üç muhalefet partisi lideri, ateşe verilen Kosova Başbakanlık binası önünde düzenledikleri basın toplantısında, protesto gösterisini değerlendirdi. Muhalefet liderleri düzenledikleri basın toplantısında, İsa Mustafa’nın başında bulunduğu hükümet istifa edinceye kadar protestoların durmayacağını belirtti. Liderler ayrıca Sırp Belediyler Birliği ve Karadağ ile Sınır Anlaşmalarını kabul etmediklerini gösterilerin nedeninin bu olduğunu da kaydetti.
— Atışma Sanatı “Aytış” UNESCO Listesinde
Kırgız ve Kazaklar’ın ortak geleneği olan Atışma Sanatı Aytış, UNESCO tarafından kültürel değerler listesine kabul edildi. Kırgız ve Kazak ortak kültürel öğesi “Aytış”la birlikte Kırgızistan’ın, UNESCO’nun maddi olmayan kültürel mirasları listesindeki unsur sayısı da 5’e çıktı. Aytış sanatı, Kırgız ve Kazak halklarında ozanların, ezgili şiirsel atışmaları biçiminde kendini gösteren çok eski bir gelenek. Bu geleneksel sanat Kırgızistan’da son yıllarda özel bir önem görüyor ve Aytış Fonu’nun desteği ile yeni ozanlar yetişiyor.
— Gazprom Türkmen Gazından Vazgeçti
Rusya’nın devlet şirketi Gazprom, Türkmen doğalgazını satın almaktan vazgeçerek, Özbek gazına yöneldi. Kararın mali sorunlar sebebiyle alındığı öne sürüldü. Rus şirketi Gazprom, Türkmenistan’daki ortağı Türkmengaz şirketine resmen doğalgaz satın almayı durduracağını bildirdi. Türkmengaz şirketi basın servisi bu kararın arkasında uluslararası doğalgaz piyasasındaki değişimin yanı sıra Rus tarafının bazı ekonomik ve mali sorunları bulunduğunu açıkladı. Öte yandan, TASS haber ajansı Gazprom şirketinin 2016 yıl 1 Ocak’tan itibaren Özbekistan’dan doğalgaz alımlarını artırdığını haber verdi. Rusya 2008 yılındaki küresel krize kadar Türkmen doğalgazının ana alıcısıydı. Türkmenistan, Rusya’ya yılda yakıt yaklaşık 50 milyar metreküp gaz satıyordu. Ancak zamanla bu rakam senede 4 milyar metreküpe kadar düştü. Rusya ve Türkmenistan arasında 10 Nisan 2003 tarihinde 25 yıl gaz satın alınmasını öngören işbirliği anlaşması imzalanmıştı.
— Rusya ve Ermenistan’dan Ortak Hava Savunma Sistemi
Rusya ve Ermenistan arasında ortak hava savunma sistemi kurulması için anlaşma imzalandı. Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Bağımsız Devletler Topluluğu savunma bakanları toplantısına katılmak için Moskova’da bulunan Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan ile görüştü. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre görüşmede, 2016 yılında yapılması planlanan ortak askeri faaliyetler müzakere edildi. Rus Bakan Şoygu, 2015 yılı için düşünülen ortak eylem planının tam olarak uygulandığını, ortak tatbikatların gerçekleştirildiğini, Ermeni askeri uzmanların eğitildiğini, Rus harp okullarına daha fazla Ermeni subayın gönderildiğini belirtti. Görüşme sonrasında Şoygu ve Ohanyan, Rusya ve Ermenistan arasında Kafkasya bölgesinin kolektif güvenliğinin sağlanması adına ortak hava savunma sistemi kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attı. Geçtiğimiz günlerde Gürcistan Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya’nın Gürcistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilân eden Güney Osetya’ya “İskender” füze sistemleri gönderdiğini öne sürmüştü. Rusya ayrıca, Ermenistan’daki askeri üssüne nakliye ve saldırı helikopterleri sevk etmişti. Rus Savunma Bakanlığı, yılsonuna kadar bir sevkiyat daha yapılacağını açıklamıştı.
— Kosova’ya Türkçe Eserler Kütüphanesi
Kosova’daki ilk türkçe kütüphane geçtiğimiz günlerde kapılarını açtı. Kütüphanenin kurulması için gerekli Türkçe kitaplar Osmanlı eserleriyle bezeli Prizren’e taşındı. Kosova Sabahattin Zaim Kütüphanesi’nde, yaklaşık 4 bin Türkçe kitap bulunuyor. Kütüphanedeki eserlerin sayısının bir yıl içerisinde 10 bine ulaştırılması hedefleniyor. Kütüphane projesi, İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi ve MESK Çok Uluslu Derneği’nin destekleriyle hayata geçirildi. Kütüphanenin açılış törenine Kosovalıların ilgisi büyüktü. Törene Kosova Demokratik Türk Partisi milletvekillerinin yanı sıra Türkiye’den çok sayıda davetli katıldı.
— Bakü-Tiflis-Kars Tren Hattı İlkbaharda Açılıyor
Asya ve Uzakdoğu ülkelerinin, Avrupa ile demiryolu bağlantısında tek seçenek olan “İpek Yolu” projesi, tamamlanma aşamasına geldi. Çin’in başkenti Pekin’den İngiltere’nin başkenti Londra’ya kadar kesintisiz demiryolu bağlantısı sağlayacak olan “İpek Yolu” projesinin, en önemli ayağını oluşturan Bakü-Tiflis-Kars Tren Hattı, İlkbaharda hizmete giriyor. Hattın açılışıyla birlikte, uluslararası taşımacılıkta dünyanın en eski ticaret rotası olan ve Uzakdoğu ile Avrupa’yı birleştiren “İpek Yolu” demir ağlarla yeniden kullanılacak. Temeli 24 Temmuz 2008 tarihinde atılan demiryolu hattı, büyük oranda tamamlandı ve test sürüşleri başladı. Bakü-Tiflis-Kars hattının hizmete açılmasıyla birlikte, tren, sırasıyla Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan’dan geçerek Türkiye’ye girecek ve Trakya üzerinden Yunanistan, İtalya, Fransa ve İngiltere’ye dek ulaşacak. İpek Yolu Hattı’nın hizmete girmesiyle birlikte, halen Asya ve Uzakdoğu ile Avrupa arasındaki tek seçenek olan Rusya güzergahının “tekeli” de sona erecek.
— Türkiye İslam İşbirliği Teşkilatı Dönem Başkanlığını Devralıyor
Türkiye, Şubat ayında yapılacak devir teslim töreni ile 57 üye ülkesi bulunan İslam İşbirliği Teşkilatı’nın dönem başkanlığını Mısır’dan devralacak. 2019 yılına kadar İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Başkanı sıfatıyla uluslararası camiadaki gücünü daha da artıracak olan Türkiye, önceliğini ise “Gazze Ambargosu’nun kaldırılması” olarak belirledi. Türkiye, ambargonun kaldırılması için Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi nezdindeki hukuksal ve diplomatik girişimlerini artıracak. Türkiye ayrıca, Suriye’deki geçiş döneminin barışçıl bir ortamda ve demokratik bir Suriye’ye ulaşılması hedefiyle gerçekleşebilmesi için de İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Dönem Başkanlığı’nı aktif şekilde kullanacak. Türkiye, dönem başkanlığı sırasında, yeni bir 10 yıllık Eylem Planı da oluşturarak, dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların sorunlarına da çare arayacak.
— Türk-Japon Ortak Yapımı “Ertuğrul 1890” Vizyonda
Türkiye ile Japonya’nın, yakın tarihteki büyük dostluğunun gerçek hikâyesi, “Ertuğrul 1890” sinema filmiyle, izleyicilerle buluştu. Dünya sinema tarihinin ilk Türk-Japon ortak yapımı “Ertuğrul 1890”; iki ülkenin halkları arasında 95 yıl arayla, 1890’da Kushimoto’da ve 1985’te Tahran’da yaşanan, iki karşılıksız yardımlaşma ve kurtarma hikâyesini etkileyici bir dille anlatıyor. Birbirine 9 bin kilometre uzaklıkta, ama derin bir bağa sahip iki yakın ülkenin, Japonya ve Türkiye’nin ilk ortak sinema filmi “Ertuğrul 1890”; karşılık beklemeden yapılan iyiliklerin, kilometrelerce uzaklığı yok ettiğini kanıtlayan iki tarihi olayı beyazperdeye taşıyor. Film; 1890 yılında Japon karasularında batan Osmanlı firkateyni Ertuğrul’un hazin hikâyesi ile 1985’te 215 Japon vatandaşının, Turgut Özal’ın talimatıyla Türk Hava Yolları tarafından İran-Irak savaşından kurtarılmasının gerçek öykülerini kurgusal bir senaryoyla aktarıyor. Milli Eğitim Bakanlığı, bu hafta gösterime giren “Ertuğrul 1890” filminin öğrencilere izletilmesi konusunda yazı gönderdi. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı imzası ile valiliklere ulaştırılan yazıda filmin öğrencilere faydalı olacağı belirtildi. Yapımcılığını Türkiye tarafında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, Japonya tarafında ise Ertugrul Film Partners yapım ortağı grubunun üstlendiği filmin Yönetmen koltuğunda ünlü yönetmen Mitsutoshi Tanaka oturuyor. Çekimleri Japonya ve Türkiye’de toplam 4,5 ayda tamamlanan “Ertuğrul 1890”; aynı zamanda bugüne kadar Türkiye’de yapılmış en büyük bütçeli sinema filmlerinden biri.