Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Şubat 2017)
— Boşnakça ve Arnavutça Müfredata Girdi
Arnavutça ve Boşnakça, Milli Eğitim Bakanlığı’nca Ortaokullarda seçmeli ders olarak müfredata alındı. Öğrenciler, Boşnakça ve Arnavutça derslerini gelecek yıldan itibaren öğrenebilecek.
— Putin Orta Asya Ziyaretine Çıktı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Orta Asya ülkelerini ziyaret etti. Putin, ilk durağı Kazakistan’da Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ile görüştü. Kazakistan’da 7 binden fazla Rus sermayeli şirketin faaliyet gösterdiğine işaret eden Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev görüşmede, Avrasya Ekonomik Birliği kapsamında 3 milyar dolarlık 41 anlaşmanın imzalandığını anımsattı. Cumhurbaşkanı Nazarbayev ve Rusya Devlet Başkanı Putin iki ülkenin Suriye konusunda da ortak politikalar yürütmekte olduğuna dikkat çekerek, Astana görüşmelerinin Suriye sorununun çözümündeki etkisine vurgu yaptı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bir başka durağı, Tacikistan’da da Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile görüştü. Putin burada, Tacikistan -Afganistan sınırının korunması için Rus askeri üssünün kullanılması konusunda anlaşma sağlandığını duyurdu. Putin, Afganistan’da DEAŞ ile diğer terör ve suç gruplarının yayılmasından endişe duyduklarını kaydetti. Vladimir Putin, ziyareti esnasında Tacikistan Cumhurbaşkanı Rahman’a iki ülke ilişkilerine katkıları nedeniyle Rusya Aleksandır Nevski devlet nişanını da takdim etti. Putin, Kırgızistan da bu ülkedeki Rus askeri üssünü kapatabileceklerini ya da güçlendirebileceklerini duyurdu. Kırgız mevkidaşı Almazbek Atambayev ile görüşmesinde konuşan Putin, Rus askeri üssünün varlığının Orta Asya’daki istikrar ve güvenliği sağlayan önemli bir faktör olduğu konusunda ortak görüşe vardıklarını da vurguladı.
— Türkiye – Özbekistan İş Forumu İstanbul’da Yapıldı
Türkiye- Özbekistan İş Forumu İstanbul’da yapıldı. Forum’a, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Özbekistan Cumhuriyeti Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov ve çok sayıda işadamı katıldı. Türkiye-Özbekistan İş Forumu’nda iki ülke arasında tarımdan tekstile, konfeksiyondan elektrik-elektronik ve kimyaya, turizmden makine sanayii ve lojistiğe kadar birçok alanı kapsayacak 10 ayrı anlaşma imzalandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, foruma katılmak için Türkiye’de bulunan Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov’u Beylerbeyi Sarayı’nda kabul etti. Özbekistan Başbakan Yardımcısı Rustam Azimov, Başbakan Binali Yıldırım tarafından da kabul edildi.
— Cumhurbaşkanı Erdoğan Pakistan’a Gitti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ne katılmak için Pakistan’ın başkenti İslamabad’a gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, başkent İslamabad’da Pakistan Başbakanı Şerif ile de görüştü. Cumhurbaşkanı Erdoğan zirve dolayısıyla Pakistan’da bulunan devlet başkanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ve Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ile ayrı ayrı görüştü. Zirvede liderlere hitap eden Erdoğan birçok ülkenin sıkıntılarının bulunduğunu belirterek “Dağlık Karabağ sorununun görmezlikten gelinemeyeceğini kaydetti ve “Minsk Üçlüsü bu işi çözememiştir. Öyleyse biz kendi göbeğimizi beraber, birlikte kesmek zorundayız” dedi. Ermenistan’ın işgalci tavrının her tür uluslararası toplantıda dillendirilmesi gerektiğine işaret eden Erdoğan, haksız bir izolasyona tabi tutulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile dayanışmanın da artırılması gerektiğini vurguladı. Erdoğan, bazı Ekonomik İşbirliği Teşkilatı faaliyetlerinin KKTC’de düzenlenmesinin teşvik edilmesinin faydalı olacağını söyledi.
— Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev Pakistan’ı Ziyaret Etti
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de 13. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi’ne katılmak için Pakistan’ı ziyaret etti. Ziyaret kapsamında, Azerbaycan’ın Pakistan’dan gelişmiş askeri sanayi ürünleri ithal etmesi konusunda mutabakat sağlandı. Aliyev, Pakistan’da Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif’le görüştü. Aliyev’in Başbakan Şerif’le yaptığı görüşmede de Dağlık Karabağ ve Keşmir sorunları gündeme gelirken, her iki ülkenin bu konularda birbirlerine verdiği desteği sürdürecekleri ifade edildi.
— Nazarbayev Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi
Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev 22 yıldır gösterdiği nükleer silahsızlandırma çabaları için Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi. Cumhurbaşkanı Nazarbayev, daha önceki yıllarda da Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş ancak ödülü kazanmamıştı.
— Bosna Hersek Bağımsızlığının 25. Yılını Kutladı
Eski Yugoslavya’dan ayrılarak 29 Şubat-1 Mart 1992’de yapılan referandumla bağımsız bir devlet olan Bosna Hersek 25. yaşını kutluyor. Çeyrek asır önce yapılan ve ülkedeki Sırpların büyük çoğunluğunun boykot ettiği referanduma halkın yüzde 64,3’ü katılmış, referandumda oy kullananların yüzde 99,44’ünün bağımsızlık için “evet” oyu kullanmasıyla Bosna Hersek bağımsızlığını ilan etmişti. Referandumun sonucu Bosna Hersek’i bağımsız bir devlet yapmıştı ancak aynı zamanda yüzbinlerce kişinin hayatını kaybettiği, bir milyondan fazla insanın göç etmek zorunda kaldığı 3,5 yıl süren kanlı savaşın da başlangıcı olmuştu. “Bağımsızlık Günü” Bosna Hersek Federasyonu’nda milli bayram olarak kutlanırken, Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Sırp Cumhuriyeti’nde yılın “herhangi bir iş günü” olarak kabul ediliyor.
— Hocalı Katliamı Kurbanları 25. Yılında Anıldı
Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında 25 yıl önce yaşanan “Hocalı Katliamı” nedeniyle başta Azerbaycan ve Türkiye olmak üzere çok sayıda ülkede anma programları düzenlendi. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Uluslararası kamuoyunu Ermenistan’ın çocuk, kadın ve yaşlılar da dahil sivillere karşı işlediği insanlık suçunu kınama ve Hocalı Soykırımı’nı tanıma çağrısında bulundu. Bugüne kadar 15 ülkenin parlamentosu ve Amerika Birleşik Devletleri’nin 16 eyaletinin meclisi Hocalı’da yaşananları kınayan ve soykırım olarak gören kararlar kabul etti.
— İstanbul-Sofya Tren Seferleri Başladı
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 292 kilometre uzunluğundaki Kapıkule-İstanbul demiryolu hattındaki yenileme çalışmalarının tamamlandığını ifade etti. Arslan, Bulgaristan/ Sofya-İstanbul / Halkalı arasında İstanbul-Sofya Ekspresi isimli yeni bir trenin, 20 Şubat’ta seferlerine başlayacağını açıkladı. Bakan Arslan, İstanbul-Sofya Ekspresi’ne yaz aylarında İstanbul-Belgrad ve İstanbul-Bükreş bağlantısını sağlamak üzere vagonlar bağlanacağını da kaydetti.
— Bosna Hersek, Sırbistan’a Karşı Soykırım Davasını Yeniden Açtı
Bosna Hersek, Sırbistan’a karşı yeniden soykırım davası açtı. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Bakir İzetbegoviç, davanın revize edilmesine, danışma toplantısına katılan 50’den fazla temsilcinin oy birliği ile karar verdiğini kaydetti. İzzetbegoviç, “Bu davanın yeniden açılması, kurbanların hakkıdır. Adalet ve hakikat peşinde olan herkes aynısını yapar” dedi. İzzetbegoviç, davadaki yeni kanıtların eski Sırp komutan Ratko Mladic’in yargılanması sürecinde ortaya çıktığını söyledi. Uluslararası Adalet Divanı, 2007 yılının şubat ayında, Bosna Hersek’in Sırbistan’a karşı açtığı soykırım davasını delil yetersizliğinden reddetmiş, Bosna Hersek’e yeni deliller bulması şartıyla 10 yıl içinde yeniden dava açma hakkı tanımıştı. Mahkemenin davanın revize edilmesi için tanıdığı süre, şubat ayı sonunda doluyordu.
— Pakistan’dan Türkiye’ye Terörle Mücadele Konusunda Tam Destek
Pakistan Başbakanı Navaz Şerif resmi bir ziyaret için Türkiye’ye geldi. Şerif ziyaret sırasında, Türkiye’nin düşmanlarının Pakistan’ın düşmanları olduğunu belirterek, “Türkiye’nin terörle mücadelesine destek veriyoruz” dedi. Şerif, Çankaya Köşkü’nde, Başbakan Binali Yıldırım ile bir araya geldi ve heyetler arası görüşmelere katıldı. 15 Temmuz şehitlerini rahmetle anarak yaralılara şifa dileyen Şerif, Türkiye ve Türk halkının FETÖ darbe girişimine karşı çok büyük fedakarlık gösterdiğine dikkati çekti. Halkın tanklara karşı sokağa çıkarak demokrasiyi savunmak için büyük bir mücadele verdiğini vurgulayan Şerif, “Bu, altın harflerle tarihe yazılacaktır” ifadesini kullandı. Türkiye ile Pakistan arasındaki diplomatik ilişkilerin 70. yılı olduğunu hatırlatan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Türkiye ve Pakistan’ın İslamofobiye karşı birlikte mücadele verebileceklerini dile getirdi.
— Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu KKTC’de
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda bulunmak üzere Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gitti. Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Akıncı tarafından kabul edildi. Görüşmede, Kıbrıs Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Dairesi Genel Müdürü Büyükelçi Burak Özügergin de hazır bulundu. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Rum tarafının tavrı müzakereye ve adadaki sürece bakış açısını gösteriyor. Üstelik Rum parlamentosunun kabul ettiği “Enosis” kararı Türkiye ve Kıbrıs Türkü için kabul edilemez bir karardır” dedi. Çavuşoğlu Kıbrıs’ta Başbakan Hüseyin Özgürgün, Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş ve muhalefet partisi liderleri, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Sibel Siber ve Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ile bir araya geldi. Çavuşoğlu, Rum parlamentosunun kabul ettiği Enosis kararına ilişkin olarak şunları söyledi: “Bir taraftan Enosis’i istiyorsunuz, diğer taraftan Türkiye’nin garantisini kaldıralım diyorsunuz. Bunların gerçek niyeti bu yaklaşımlarla ortaya çıkmıştır. Biz bugüne kadar hep yapıcı bir tutum sergiledik. Aynı tutumu Kıbrıs Türk heyetinin de sergilediğini görüyoruz. Böyle olunca da işte Rum tarafı masadan kaçıyor. Müzakere istiyorlarsa o masaya döneceklerdir, istemiyorlarsa da kendileri bilir. Artık bir daha da böyle bir müzakere olmaz, gereğini yaparız”.
— Berdimuhammedov Yeniden Türkmenistan Devlet Başkanı Seçildi
Türkmenistan’da 12 Şubat’ta yapılan devlet başkanlığı seçiminin resmi olmayan ilk sonuçları açıklandı. Sonuçlara göre, mevcut Devlet Başkanı Berdimuhammedov oyların yüzde 97,69’unu aldı. 3 milyondan fazla kişinin oy kullandığı, 8 adayın bulunduğu seçime katılım yüzde oranı 97,27 oldu. Anayasada yeni yapılan düzenlemeyle devlet başkanının görev süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarıldı ve üst sınır olan 70 yaş sınırı kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk Dışişleri Bakanlığı Türkmenistan’da Devlet Başkanlığı görevine yeniden seçilen Kurbankulu Berdimuhammedov’u tebrik etti. Berdimuhammedov 2006 yılından bu yana Türkmenistan Devlet Başkanı.
— Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan İş Forumu İstanbul’da Yapıldı
Beşinci Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan iş forumu, 17 Şubat’ta gerçekleştirildi. İstanbul’da yapılan zirve, Türkiye’nin, Azerbaycan ve Gürcistan’da pazar payının artırılması ve yeni ihracat imkanlarının oluşturulması bakımından önem taşıyor. Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan, Kars-Bakü-Tiflis Demiryolu Projesi’ni son aşamasına getirdi. Enerjiden ticarete ve karşılıklı yatırımlara kadar uzanan işbirliği, ticaret rakamlarına da yansıdı. Türkiye ile Azerbaycan arasındaki ticaret hacmi yıllık 3,5 milyar dolar, bu rakamın 10 milyar dolar seviyesine çıkarılması hedefleniyor. Türkiye ile Gürcistan ticaret hacmi ise 1,5 milyar dolar civarında.
— İran’daki Azeri Vekilden Türkçe Eğitim Talebi
İran’ın Urumiye Milletvekili Hadi Behaderi, Azerbaycan eyaletindeki okullarda Türkçe eğitim talebinde bulundu. Behaderi, son yıllarda yapılan yatırımlara rağmen bölgenin birçok eyaletten geri durumda olduğunu belirtti ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin başkanlığındaki hükumete bölgeye gerekli önemin verilmesi çağrısında bulundu. Azerbaycan eyaletlerindeki okullarda Türkçe eğitim verilmesi gerektiğini vurgulayan İranlı milletvekili, “Anayasa’nın 19 ve 15’inci maddelerinin tam olarak uygulanmasını ve Azerbaycan’daki okullarda Türkçe eğitim talebinde bulunuyoruz” dedi. Behaderi’nin meclisteki konuşmasını Azerbaycan’ın geleneksel kıyafetiyle yapması dikkati çekti.
— Moskova’da 6’lı Afganistan Toplantısı Yapıldı
Rusya’nın başkenti Moskova’da 6 ülkenin katılımıyla Afganistan konulu diyalog toplantısı düzenlendi. Afganistan’daki güvenlik konusunun ele alındığı toplantıya Rusya, Afganistan, Pakistan, Çin, İran ve Hindistan’dan yetkililer katıldı. Toplantıda Afganistan’da güvenlik alanındaki durum detaylı şekilde ele alındı. Katılımcı ülkeler Afgan iç uzlaşısını desteklemek için çabalarını artırma kararı aldı. Toplantıda bu müzakere formatının genişletilmesi durumunda toplantılara ileride Orta Asya ülkelerinin de dahil edilebileceği anlayışı oluştu.
— Özbekistan’da Tirmizi Uluslararası Araştırmalar Merkezi
Özbekistan’da kurulacak yeni Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Merkezine büyük hadis alimi Ebu İsa İmam Tirmizi’nin adı verilecek. Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev, imzaladığı kararnameyle Termez kentinde İmam Tirmizi Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Merkezinin kurulmasını onayladı. Kararnamede Uluslararası Bilimsel Araştırmalar Merkezinin Özbekistan Müslümanları İdaresi tarafından kurulacağı belirtildi. 824 yılında Termez’de doğan Ebu İsa Tirmizi, Kütüb-i Sitte adlı muteber altı hadis kitabından El-Camiu’s Sahih’in yazarıydı.
— Özbekistan-Tacikistan arasında 25 yıl sonra uçak seferi
Özbekistan ile Tacikistan arasında 25 yıl aradan sonra ilk defa uçak seferi yapıldı. 1992 yılında Tacikistan’da iç savaşın çıkmasının ardından durdurulan Duşanbe- Taşkent uçuşları 20 Şubat’tan itibaren düzenli olarak haftada bir kez yapılacak. 2017 yılının ilk yarısında iki ülke başkentleri arasındaki uçak seferlerinin yeniden başlatılmasına ilişkin bir protokol imzalanmıştı. Taraflar arasında sağlanan mutabakata göre uçak seferleri, kış mevsiminde hafta bir kez, yaz aylarında ise iki kez gerçekleştirilecek.
— Yurt Dışından 10 Milyar Dolar
Türkiye Müteahhitler Birliği, 2017’nin ilk inşaat sektörü analizini yayımladı. Analize göre, Orta Asya Cumhuriyetleri; Kazakistan, Özbekistan ve Türkmenistan sektörün iş yaptığı ülkeler arasında yer aldı. Yayımlanan rapora göre, 2016 yılında yurt dışı müteahhitlik sektörü için yıllık yeni proje tutarı 10,1 milyar dolara geriledi. 2016 yılında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında ilk 5 ülke Katar, Özbekistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt oldu. Türk müteahhitlik firmalarınca 1972’den 2016 sonuna kadar 113 ülkede üstlenilen 8 bin 830 projenin toplam bedeli ise 335 milyar dolara ulaştı.
— Bulgaristan’da Seçime Doğru “Dost Birliği” Koalisyonu Kuruldu
Bulgaristan’da Sorumluluk, Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi ile Hürriyet ve Şeref Halk Partisi, seçimlere ittifak yaparak girme kararı aldı. Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu iki parti seçimlere “Dost Birliği” ittifakı olarak girecek.
— Tacikistan, Afganistan’a Elektrik İhracatını Artıracak
Afganistan’a geçen yıl 1 milyar 323 milyon kilovatsaat elektrik satan Tacikistan, bu yıl komşu ülkeye elektrik enerjisi ihracatını yüzde 20 artırmayı hedefliyor. Tacik Enerji İşletmesi’nden yapılan açıklamada Afganistan’ın, 2016’da Tacikistan’dan ithal ettiği elektriğin kilovat saatine 4 cent ödediği hatırlatıldı. Kış aylarında ülke içinde elektrik tedarikinde sorun yaşayan Tacikistan, yaz aylarında ise dağ ırmaklarına kurulan hidroelektrik santraller sayesinde üretilen elektriğin bir bölümünü komşu ülkelere ihraç edebiliyor.
— Kırgızistan’ın AEB Ülkeleriyle Ticareti Geriledi
Kırgızistan Başbakanı Sooronbay Ceenbekov, Kırgızistan’ın üyesi olduğu Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) ülkeleri ile ticaretinin yüzde 16,7 gerilediğini söyledi. Başbakan Ceenbekov, meclis genel kurulunda, ülkesinin Rusya Federasyonu, Kazakistan, Belarus ve Ermenistan’ın dahil olduğu Avrasya Ekonomik Birliği ülkeleri ile 2016 yılı ticaret verilerini açıkladı. Birlik ülkelerine ihracaatı olumsuz etkileyen faktörlere de değinen Ceenbekov, ihracattaki düşüşün, dünyada petrol ve petrol ürünleri fiyatlarındaki gerileme, toplam alım gücündeki azalma ve yerli malların rekabet gücünün düşmesinden kaynaklandığını ifade etti. Kırgızistan’ın, Birlik dışında en çok ticaret yaptığı ülkeler Çin, Rusya, Kazakistan, Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri.
— Azerbaycan 4. İslami Dayanışma Oyunlarına Hazır
Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de 12-22 Mayıs tarihlerinde düzenlenecek 4. İslami Dayanışma Oyunları’nın başlamasına 100 gün kalması nedeniyle “flash mob” etkinliği gerçekleştirildi. Bakü’nün modern mimari sembollerinden Kristal Salon’da düzenlenen etkinlikte bir araya gelen 300 gönüllü, gerçekleştirilen koreografi ile 100 rakamını oluşturdu. Öte yandan oyunlarda görev yapmak 8 bin kişi seçilirken 260 bin adet bilet satışı planlanıyor.
— AB’den Gürcistan’a Vize Serbestisi
Brüksel’de 2 Şubat’ta toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulunda, Gürcülerin Schengen bölgesine seyahatlerde vizeden muaf tutulmasını öngören düzenleme onaylandı. Düzenlemenin 66’ya karşı 553 oyla kabul edilmesi, Gürcistan’da büyük sevinç yarattı. Gürcüler, uzun yıllardır bekledikleri bu kararın Avrupa’da Gürcülere yeni imkanlar sağlamasını ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’yle entegrasyonu konusunda olumlu gelişmelere yol açmasını ümit ediyor. Çalışma izni vermeyen uygulama, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin onayı ile yürürlüğe girecek. Halkın konuya ilişkin görüşü ise genellikle olumlu…
— Afganistan’da Sivil Ölümlerinde Rekor Artış
Birleşmiş Milletler Afganistan Yardım Misyonu yıllık raporunda Afganistan’daki sivil ölümleri ve yaralanmalarının 2016’da rekor düzeye çıktığını duyurdu. Misyon, 2016’da Afganistan’da 3 bin 498 sivilin öldüğünü, 7 bin 920 sivilin ise yaralandığını açıkladı. Son rakamlar 2015’teki sivil ölümü ve yaralanmalarından yüzde 3 oranında daha yüksek çıktı. Sivil ölümleri ve yaralanmalarına neden olan olayların başında ise Afgan güvenlik güçleri ile silahlı gruplar arasındaki çatışmalar yer alıyor. Taliban ve IŞİD gibi grupların sivil ölümleri ve yaralanmalarının yaklaşık yüzde 60’ına, hükümet güçlerinin ise yüzde 24’üne neden olduğu belirtiliyor. Söz konusu veriler ise 2009’dan bu yana tutuluyor.
— Romanya’da Protestoların Gölgesinde Hükümet İçin Güvensizlik Oylaması
Romanya’da tartışmalı yolsuzluk yasasını gündeme getiren ve yüzbinlerce kişinin sokağa dökülmesine neden olan merkez sol hükümet hakkında çarşamba günü güvensizlik oylaması yapılıyor. Romanya Başbakanı Sorin Grindeanu başkanlığındaki hükümetin bu oylamayla düşürülmesi beklenmiyor. İktidardaki Sosyal Demokrat Parti ve küçük koalisyon ortağı Demokratik Liberaller Birliği, mecliste çoğunluğu elinde tutuyor. Romanya hükümeti, birçok siyasetçiyi yolsuzluk soruşturmalarına karşı koruyacak bir yasa tasarısını gündeme getirmiş ve bu nedenle de ülkede 1989’da komünizmin yıkılmasından bu yana görülen en büyük gösteriler düzenlenmişti. Hükümet, ‘yolsuzluk affı’ olarak anılan yasa tasarısını iptal etme kararı almış ancak buna rağmen gösteriler devam etmişti.