Türk Dünyasında Ayın Gündemi (Ekim 2014)
— 1995’te son bulan savaştan sonra 12 Ekim’de 7’nci kez sandık başına giden Bosna Hersek’te hükümet kurma çalışmaları sürüyor. Seçimin galibi olan ve eski cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in kurucusu olduğu Demokratik Eylem Partisi (SDA) hem devlet hem de entite düzeyindeki parlamentolarda milletvekili sayılarını artırdı. SDA, Bosna Hersek Federasyonu ve Bosna Sırp Cumhuriyeti olmak üzere iki entiteden oluşan, 10 kanton ve bir özerk bölgesi bulunan ülke genelindeki toplam 518 milletvekili sandalyesinden 110’unu kazandı. Ülkeyi oluşturan iki entiteden biri olan Bosna Hersek Federasyonu’ndan 28, diğer entite Bosna Sırp Cumhuriyeti’nden ise 14 milletvekili Temsilciler Meclisi’nde görev yapacak. Öte yandan, Hırvat Jelyko Komşiç’in 2013 yılında kurduğu Demokratik Cephe de Meclis’in yeni siyasi partisi oldu. İlk kez katıldığı seçimlerde büyük bir başarı elde eden Demokratik Cephe, yeni dönemde beş milletvekili ile Meclis’te söz sahibi olacak.
— Tarih boyunca Rusya’nın Karadeniz’e inme ve Güney’de nüfuz sahibi olma politikalarının kilit noktası olan Kırım’da sular bir türlü durulmuyor. Rusya’nın bu yılın başında Kırım yarımadasını ilhak etmesinin ardından, hafta başında Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Rafet Çubarov’un yaptığı “18 bin kişi Kırım’ı terk etti” açıklaması Kırım Tatarları’nın geleceği konusundaki kaygıları arttırdı. İnançlarına göre yaşamak isteyen Müslümanların bölgeyi terk etmek zorunda kaldıklarını dile getiren Çubarov, bazı Kırım Tatarlarını siyasi görüşleri nedeniyle kendi vatanlarında yabancı duruma düştüklerini belirtti.
— Kazakistan Senatosu Uluslararası Savunma ve Güvenlik Komitesi “Kazakistan Cumhuriyeti Ve Rusya Federasyonu Arasında Yirmi Birinci Yüzyılda İyi Komşuluk Ve İttifak Anlaşması” kanun tasarısını görüştü. Görüşme sırasında bir konuşma yapan Kazakistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Askar Musinov, Rusya’da yaklaşık 20 bin Kazak öğrencinin eğitim gördüğünü açıkladı. Musinov, bu öğrencilerin büyük bir kısmının Moskova ve St. Petersburg’daki dünyaca ünlü üniversitelerde okuduğunu söyledi.
— Konya’da yaktığı çerağla dünyanın her yerinde kalpleri aydınlatan Mevlana’nın en büyük eseri Mesnevi Azerice’ye de çevrildi. Mesnevi’nin bugüne dek 23 dile çevrildiğini ve bu konudaki çalışmalarının devam ettiğini anlatan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek yaptığı açıklamada hedeflerinin bu değerli eseri 50 dile çevirmek olduğunu anlattı. Azerbaycan’ın bağımsızlığının 23. yıl dönümü kutlamalarının yapıldığı günlerde kültür dünyasına sunulan Mesnevi’nin Azerice çevirisini, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi asli üyesi Prof. Dr. Ebülfez Amanoğlu (Quliyev), danışmanlığını Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti Yüksek Meclisi Başkanı Prof. Dr. Vasıf Talibov, redaktörlüğünü de Milli İlimler Akademisi asli üyesi Prof. Dr. İsa Habibbeyli yaptı.
— Ukrayna’da krizin gölgesinde yapılan seçimin resmi olmayan sonuçları yavaş yavaş belirmeye başladı. İlk sonuçlara göre zafer, AB yanlısı partilerin. Devlet Başkanı Petro Poroşenko liderliğindeki ittifak ile Başbakan Arseniy Yatsenyuk’un liderliğindeki Halk Cephesi Partisi’nin oyları başa baş. 27 seçim bölgesinde seçimlerin yapılamadığı Ukrayna’da 450 sandalyeli Parlamentoya ancak 423 milletvekili girebilecek. İlk sonuçların ortaya çıkması üzerine koalisyon görüşmeleri gecikmeden başladı. Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile Ulusal Cephe Partisi lideri Başbakan Arseniy Yatsenyuk arasında gerçekleşen görüşmenin ardından yeni hükümet oluşumunun 10 gün içinde gerçekleşebileceği bildirildi. Öte yandan Rusya, henüz oyların dörtte birinden fazlasının sayıldığı Ukrayna’daki seçim sonuçlarına ilişkin kaygılı. Kaygının nedeni ise parlamentoda yer alacak “milliyetçilerin” çokluğu.
— Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, iki günlük resmi bir ziyaret için Türkmenistan’a gitti. İkili ilişkiler ve Orta Asya’yı ilgilendiren uluslararası konuları ele alacak olan Kerimov ve Türkmen meslektaşı Gurbanguli Berdimuhamedov’un gündemindeki konular; Afganistan sorunu ve doğalgaz paylaşımı.
— Fransa, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ sorununun çözümü için yine devrede. Yukarı Karabağ Sorununun görüşüldüğü zirve geçen hafta Fransa’da gerçekleştirildi. Zirveye ev sahipliği yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Elysee Sarayı’nda önce Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ardından Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile bir araya geldi. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu’nun Fransız, Amerikalı ve Rus eşbaşkanlarının da katıldığı zirve sonrası yapılan açıklamada, Yukarı Karabağ’da geçen yaz siviller de dahil birçok kişinin ölümüne neden olan silahlı çatışmaların artması üzerine, Paris zirvesinin Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında doğrudan diyalogun yeniden tesis edilmesini sağladığı belirtildi. Açıklamada ayrıca, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin ülkeler arası diyalogun devamı konusunda hemfikir oldukları ve Eylül 2015’te düzenlenecek Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda bir araya gelecekleri bilgisine yer verildi.
— Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’ın oluşturduğu Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’nin (Türk Konseyi) daimi danışma organı Aksakallar Keneşi’nin sekizinci toplantısı, Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te yapıldı. Toplantıda, Türk Akademisi’nin gelecek faaliyetleri, 2015’te Kazakistan’da düzenlenecek Medya İşbirliği forumu, Türk Üniversiteler Birliği çerçevesinde Orhun süreciyle öğrenci ve akademisyenlerin değişimi, İkinci Dünya Göçebe Oyunları organizasyonu, Türk Keneşi üye ülkelerinin bölgesel merkezlerinin kurulması, kardeş şehirler kapsamındaki ikili işbirliğinin dörtlü hale dönüştürülmesi gibi konular hakkında tavsiye kararları alındı. Toplantıda 1. Dünya Göçebe Oyunları’nı canlı olarak tüm dünyaya duyuran TRT AVAZ’a teşekkür edildi.
— Osmanlı döneminde yaşayan Arnavut asıllı yazar, ansiklopedist ve sözlük bilimci Şemsettin Sami ölümünün 110. yılında Kosova’da bir panelle anıldı. 1872’de ilk Türkçe Roman olan Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat’ı, ardından ilk Türkçe ansiklopedi kabul edilen Kamus-ül Alam’ı, ilk geniş kapsamlı Türkçe sözlük kabul edilen Kamus-i Türki’yi kaleme alan Şemsettin Sami için Priştine Üniversitesi Filoloji Fakültesi’nde düzenlenen panele 30’dan fazla akademisyen katıldı. Panelde söz alan bilim adamları, Sami’nin bilinmeyen yönlerine ışık tuttu.
— Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afganistan’a günübirlik bir ziyarette bulundu. Erdoğan ve bir süre önce göreve başlayan yeni Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani Ahmedzai bu ziyaret sırasında bir araya geldi. Görüşme Afganistan’ın başkenti Kabil’de gerçekleşti. Terör ve Afganistan’a yapılacak yatırımlar görüşmenin ana gündem maddeleri arasındaydı. Görüşme sonrasında Türkiye ve Afganistan arasında terör anlaşması imzalandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki iş birliğinin stratejik ve ticari boyutlarına vurgu yaparak Türkiye, Afganistan ve Pakistan arasındaki dayanışma çerçevesinde İstanbul Süreci’nin önemsendiğini kaydetti. Erdoğan, “halkı müslüman olan bu üç ülkenin dayanışması bundan sonraki süreçte de beklentilerimiz içerisinde kararlı bir şekilde gerçekleşmesi gereken programlar ve planlardır. Biz İstanbul Sürecini önemsiyoruz. Umutsuz değiliz. Atılacak adımlar, alınacak neticeler var” derken Ahmedzai de Türkiye ile işbirliğine dikkat çekti.
— Oscar adayı Kırgız filmi Kurmancan Datka – Dağların Kraliçesi, Aralık ayında Türkiye’de vizyona girecek. Kurmancan Datka, bir buçuk milyon dolarlık bütçesiyle Kırgız sinema tarihinin en pahalı filmi. Kırgızların tarihinde önemli bir sayfa olan Rus Çarlığının egemenliğine girildiği dönemi yansıtan filmin yönetmeni, Sadık Şer-Niyaz. Film, eşinin bir suikasta kurban gitmesinin ardından Alay Kırgızlarının başına geçen ve “Alay Kraliçesi” diye anılan Kurmancan Datka’nın yaşam öyküsünü perdeye aktarıyor. Film, bugüne kadar Kazakistan, Rusya, Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinde sinemaseverlerle buluştu. Kurmancan Datka’nın Türk sinemaseverlerin karşısına çıkacağı tarih 14 Kasım.
— Türkmenistan doğalgazını Hint Okyanusu’na ulaştıracak Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAP) boru hattının inşaatına 2015 yılında başlanacak. 2016 yılında da Türkmenistan-Çin doğalgaz boru hattının 4. etabının açılışını yapacaklarını söyleyen Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbangulı Berdimuhamedov, yakın gelecekte enerji alanında önemli yatırımlara imza atacaklarını duyurdu. Berdimuhamedov, ülke içerisinde devam eden ve uzunluğu bin kilometreden fazla olan Doğu-Batı boru hattının inşaatının da 2016’da tamamlanacağını ifade etti. Türkmenistan, yaklaşık 30 trilyon metreküp doğalgaz rezerviyle enerji sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Doğalgazını Avrupa pazarına ulaştırmak isteyen Türkmen hükümetinin halihazırda gaz ihraç ettiği ülkeler Rusya, İran ve Çin.
— Dünyanın Damı olarak da tanımlanan Afganistan’ın Pamir yaylasında yaşarken, 1978 yılında savaş sebebiyle ortaya çıkabilecek olası yıkımdan korunmak için halkıyla birlikte Pakistan’a göç ederek 4 yıl mülteci kampında kalan, ardından yaptığı iltica talebi üzerine 1982 yılında Türkiye’ye gelerek Van’ın Ulupamir Köyü’ne yerleşen ve burada 1990 yılında hayata gözlerini yuman Son Kırgız Hanı Rahmankul Han, doğumunun 100. yılında İstanbul’da düzenlenen programla anıldı. Rahmankul Han’ı Anma Programında; Rahmankul Han ve Ulupamir Kırgızları konulu Panel, Bir Dam-ı Dünya isimli Resim ve Heykel Sergisi, Rahmankul Han’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterisiyle, ünlü Kırgız sanatçı Roza Amanova ve Kırgız Halk Dansları Topluluğu tarafından konser gerçekleştirildi. Anma programı Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB), Kırgızistan İstanbul Başkonsolosluğu ve Zeytinburnu Belediyesi’nin katkılarıyla 26 Ekim’de gerçekleştirildi.
— Türkçenin dünyadaki konumu, gelişimi ve geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konulması amacıyla bu yıl 7’ncisi düzenlenen “Uluslararası Dünya Dili Türkçe Sempozyumu”, Fırat Üniversitesinin ev sahipliğinde Elazığ’da yapıldı. Sempozyuma, Tataristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Doğu Türkistan, Kırım, Afganistan ve Mısır gibi ülkelerden katılımcıların yanı sıra Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri de katıldı. Türkçenin dünyadaki konumu, gelişimi ve geleceğine ışık tutacak çalışma yöntemlerinin ortaya konulmasını amaçlayan sempozyum 18 Ekim’de sona erdi.
— Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahmanov, 10 bin hükümlüyü affetmeye hazırlanıyor. Tacik lider Rahmanov konuya ilişkin yasa tasarısını ülke meclisine gönderdi. Tasarıya göre af, tutuklu kadınlar, çocuklar, savaş gazileri, özürlüler ve yabancı ülke vatandaşlarını kapsayacak. Ayrıca ceza müddetinin üçten birini tamamlayanlar da aftan yararlanabilecekler. Ancak ağır suç işleyenler, katiller, vatan hainleri ve terör suçluları aftan yararlanamayacak. Tacikistan’da 2011 yılında da af ilan edilerek, 4 bin 300 tutuklu serbest bırakılmış, 5 bin tutuklunun ise ceza süresi kısaltılmıştı.
— “Nefrete nefretle cevap vermeyin. Bosna için nefret çıkmaz sokaktır” diyerek Bosna Hersek’e bağımsızlık yolunda liderlik eden ve derin bilgi birikimi nedeniyle ”Bilge Kral” olarak anılan Aliya İzzetbegoviç ölümünün 11. yıldönümünde anıldı. Kendisi için anıt mezar istemeyen, Kovaçi Şehitliği’nde mütevazı bir kabre gömülmeyi vasiyet eden İzzetbegoviç için kabri başında düzenlenen törene, 1990 yılında kurduğu Demokrat Eylem Partisi (SDA) Genel Başkan Yardımcısı Şefik Caferoviç, Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, İran’ın Saraybosna Büyükelçisi Seyed Huseyin Racabi, SDA yetkilileri, Türkiye’den gelen vatandaşlar, öğrenciler ve çok sayıda Saraybosnalı katıldı. Bir süre önce yapılan seçimlerde Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliğine tekrar seçilen merhum İzzetbegoviç’in oğlu Bakir İzzetbegoviç, babasının Boşnak halkının sınırsız güvenine sahip olan bir lider olduğunu söyledi.
— 1995’te son bulan savaştan sonra 12 Ekim’de 7’nci kez sandık başına giden Bosna Hersek’te seçim sonrası tablo netleşmeye başladı. Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu tarafından açıklanan ve resmi olmayan ilk sonuçlara göre Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği için Bakir İzzetbegoviç, Hırvat üyeliği için Dragan Çoviç, Sırp üyeliği içinse Mladen İvaniç önde görünüyor. Konseyin Sırp üyeliği konusundaki çekişmenin son ana kadar devam edeceği belirtilirken, Aliya İzzetbegoviç’in kurucusu olduğu SDA ülkedeki en büyük oy oranına sahip parti oldu.
— Balkanlarda sandık başına giden bir başka ülke de Bulgaristan. Son 2 yılda ikinci kez seçime giden Bulgaristan’da sandıktan yine “kaolisyon” çıktı. 5 Ekim’de yapılan seçimlerin ardından en yüksek oyu olan Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi, azınlık hükümeti kurmak için görüşmelere başladı. Çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Halk ve Özgürlükler Hareketi’nin (HÖH) tercihi, muhalefette kalmaktan yana. Öte yandan siyasi partilerin Türk ve Müslüman adaylara seçilebilecekleri sıralardan yer vermemesi dikkat çekici. 7 milyonluk nüfusunun 2 milyonu Türk ve Müslümanlardan oluşan Bulgaristan’da bu dönem parlamentoda yer alan milletvekili sayısı 31 olacak. Bu vekillerin 28’i çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Halk ve Özgürlükler Hareketi’ne mensup.
— Kırgızistan ve Kazakistan 2015 yılında dünyanın en büyük ekonomik pazarlarından biri olan Bağımsız Devletler Topluluğu’nun eş başkanlığını yürütecek. Bu durumun topluluğa yeni bir itki vereceğini dile getiren Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev, ülkesinin 2016 yılında da tam teşekküllü başkanlığı devralmak istediğini bildirdi. Bağımsız Devletler Topluluğu’nun Dışişleri Bakanları Konseyi de 2015 yılı Nisan ayında Kırgızistan’ın Başkenti Bişkek’te toplanacak.
— Mevcut anlaşmaları düzenlemek ve yeni anlaşmalarla ülkelerarası ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen Kırgız-Kazak Hükümetlerarası Konseyi 5. Oturumu çalışmalarına başladı. Kırgızistan Başbakanı Coomart Otorbayev, çalışmalara katılmak için Kazakistan’ın başkenti Astana’ya gitti. Oturumda, ticaret, enerji, sanayi, ulaştırma, sınır işbirliği, göç, kültürel ve insani ilişkileri geliştirme gibi pek çok konu başlığı ele alınacak.
— Kırgızların “Alay Kraliçesi” olarak andıkları kahraman ve bilge kadın Kurmancan Datka’nın yaşam öyküsünü anlatan film, New York 3. Avrasya Film Festivali’nde gösterime girdi. Gösteriyi yaklaşık 500 Kırgız vatandaşı izledi. Kurmancan Datka, Rusya, Türkiye, Bulgaristan, Kazakistan, Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan, Polonya gibi pek çok ülkenin filmlerinin gösterildiği festivalde “En İyi Film” ödülünü aldı.
— Belarus’un başkenti Minsk’te düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) Liderler Zirvesi sona erdi. Zirveye katılan liderler, Avrasya Ekonomik Topluluğu’nun faaliyetine son veren anlaşmaya imza atarken, Avrasya Ekonomik Birliği’nin 1 Ocak 2015’te yürürlüğe girmesini de karara bağladı. Zirvede ayrıca, Ermenistan’ın Avrasya Ekonomik Birliği’ne tam üyeliğine onay verildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın Birliğe üyeliği ile ilgili anlaşmanın yılsonuna kadar Rusya, Belarus ve Kazakistan parlamentolarında onaylanmasının ardından uygulamaya konulacağını belirtti. Toplantıda ayrıca Kırgızistan’ın tam üyeliği ile ilgili yol haritası kabul edildi.
— Özbekistan 21 Aralık’ta sandığa gitmeye hazırlanıyor. Seçimlere, Girişimciler ve İşadamları Hareketi’nin siyasi kolu olan Özbekistan Liberal Demokrat Partisi, Özbekistan “Milly Tiklanish” (“Ulusal Uyanış”) Demokratik Partisi, isim değiştiren eski Komünist parti, yani Özbekistan Halk Demokratik Partisi ve Özbekistan “Adolat” (“Adalet”) Sosyal-Demokrat Partisi katılacak. Özbekistan Meclisi, 2005 yılından bu yana Senato ve Yasama organı olarak iki kısımdan oluşuyor. Senato vekilleri il Konseylerinde seçiliyor. Cumhurbaşkanı da Senato üyelerinden bazılarını atıyor. Yasama organı milletvekilleri ise siyasi partilerin katıldığı halk oylaması ile belirleniyor.
— Rusya ve Çin Halk Cumhuriyeti 19’uncu hükümet başkanları olağan toplantısı Moskova’da yapıldı. Toplantıya, Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev ve Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Li Kıçiang başkanlık etti. Toplantı kapsamında Rusya ve Çin arasında enerji, ekonomi, nükleer işbirliği, bankacılık, ticaret ve lojistik gibi alanlarında 38 farklı anlaşma imzalandı. Rusya Başbakanı Medvedev, son altı yılda Rusya ve Çin arasındaki ikili ekonomik ilişkilerin 40 milyar dolardan 90 milyar dolara çıktığını belirterek, Çin’in, Rusya’nın dış ticaretindeki en büyük ortağı olduğunu ifade etti. Toplantıda ayrıca, Rus enerji şirketi Gazprom ve Çinli CNPC arasında imzalanan 400 milyar dolarlık doğalgaz sevkiyatı anlaşmasına da onay verildi. İki ülke arasındaki en büyük ekonomik proje olarak anılan bu projeyle Rusya’nın, Çin’e yılda 70 milyar metreküp doğalgaz ihraç etmesi planlanıyor.
— Son olarak 2001 yılında Ukrayna’ya bağlı olduğu dönemde sayılan Kırım halkı, 13 yıl sonra ilk kez nüfus sayımına katılıyor. Rusya’ya bağlanma kararının ardından yapılan kapsamlı bu ilk sayım işlemi 25 Ekim’de son bulacak. Sayımın başlıca amacı adada yaşayan etnik grupların nüfusuna ilişkin bilgi edinmek. Özel olarak hazırlanan bilgi formlarında, Kırımlılar için otuz üç farklı soru bulunuyor. Buna göre halktan, doğum yerleri, medeni halleri, ait oldukları milliyet ve gelir durumları gibi konularda bilgileri vermeleri bekleniyor. Ancak formlardaki soruları yanıtlayıp yanıtlamamak, Kırımlılara bırakılıyor.
— “Gaspıralı İsmail Bey’in Ölümünün 100. Yılında Dilde Fikirde İşte Birlik’te Neredeyiz?” adlı Uluslararası Sempozyum 15-17 Ekim 2014 tarihleri arasında İstanbul’da yapıldı. Sempozyum, İstanbul Üniversitesi, Kırım Mühendislik Pedagoji Üniversitesi, TİKA ve Türk Ocakları İstanbul Şubesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Sempozyumda, Gaspıralı İsmail Bey’in fikir ve hayatının yanı sıra geçmişten gelen bir perspektifle Türk ve İslam dünyasının bugünü tartışıldı.
— Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş Makedonya’da… Resmi temaslarda bulunmak ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından gerçekleştirilen bazı projelerin açılışlarını yapmak için Üsküp’ü ziyaret eden Kurtulmuş, Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov’la da bir araya geldi. Kurtulmuş’un ziyaret programında, Dedeli ve Çalıklı köylerindeki çeşitli açılışların yanısıra Makedonya İslam Birliği’nin Sultan Murat ve İshak Bey camileriyle Uluslararası Balkan Üniversitesi’ni ziyaret de yer aldı.
— Bulgaristan’da halk, son iki yılda ikinci kez erken seçim için sandığa gitti. Ancak açıklanan ilk sonuçlar, ülkede hiçbir siyasi partinin tek başına iktidar olamayacağını gösterdi. Katılımın yüzde 44 gibi düşük bir düzeyde gerçekleştiği seçimde ilk sonuçlara göre, Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi, oyların yüzde 33,2’sini almayı başardı. Ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olan Bulgaristan Sosyalist Partisi ise oyların yüzde 16,5’ine sahip oldu. Üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) Partisi yüzde 14,1’lik oyla ülkedeki üçüncü en büyük siyasi güç olduğunu gösterdi. Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi (HÖH) Genel Başkanı Lütvi Mestan, seçmenlere Türkçe hitap ettiği için para cezası ödemek zorunda kalmış ve bu konuda hukuki mücadele başlatmıştı.
— Müzakere Süreci sıkıntıda. Güney Kıbrıs Rum yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Türkiye’nin doğalgaz araması yapılan bölgeye savaş gemilerini göndermesi nedeniyle müzakere sürecinden çekildiğini açıkladı. Kararın Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ve Güney Kıbrıs’taki çeşitli siyasi partiler tarafından da desteklendiği belirtildi. Rum yönetiminin önce uzlaşılan konuları reddettiğini ardından da doğalgaz konusunu bahane ederek müzakereden çekildiğini kaydeden KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, kararı yanlış bulduğunu belirtti. Eroğlu “Kıbrıs Türk tarafının temennisi, Rum tarafının en kısa zamanda masaya dönmesidir. Biz, müzakerelere yoğunlaştırılmış şekilde devam etmek ve bir anlaşmaya varmak istiyoruz. Masaya gelirlerse görüşmeleri sürdürürüz ama gelmezlerse zorla da masaya oturtma niyetinde değiliz” dedi.
— Türkiye-Azerbaycan ortak askeri tatbikatı tamamlandı. Azerbaycan ordusunun, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından onaylanan plan çerçevesinde 13 Eylül’de başlattığı geniş çaplı askeri tatbikata, Türk Hava Kuvvetleri de 19 Eylül’de katıldı. Tatbikatta, 30 bin asker, 250’den fazla zırhlı araç, 150 füze ve top, 20 savaş uçağı ve 15 helikopter görev aldı. Tatbikatın “TurAz Kartalı” ismi verilen bölümünde Türk Hava Kuvvetleri’ne ait altı F-16, bir C-130 Herkules nakliye uçağı, iki AH-1W Super Cobra ve iki Skorski savaş helikopterleri yer aldı. Türkiye ve Azerbaycan’ın bir sonraki ortak tatbikatları ise 2015 yılının mart ayında Türkiye’de gerçekleştirilecek.
— Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları 4. Zirvesi, Hazar Denizi’ne kıyısı olan ülkeleri biraraya getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov’un katıldığı zirvede, Hazar Denizi’nin hukuki statüsüne ilişkin önemli kararlara imza atıldı. Bu kararlardan biri de Hazar’da beş ülkenin dışında başka bir ülkenin askeri güç bulundurmaması yönünde. 18 yıldan sonra bazı temel konular üzerinde uzlaşma sağlanan Zirve’nin 5’ncisi iki yıl sonra Kazakistan’da gerçekleştirilecek.
— Afganistan’da seçimi kazanan Eşref Gani Ahmedzai, devlet başkanlığı görevini Hamid Karzai’den devraldı. Ahmedzai, yeminin ardından Afganistan’ın yeni devlet başkanı olarak görevine resmen başladı. Devir teslim için Devlet Başkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Türkiye’den Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, İran ve Hindistan cumhurbaşkanı yardımcıları ile yabancı ülke temsilcileri ve üst düzey Afgan yetkililer hazır bulundu.